spot_img
spot_img

Preduzeća “Brčko Gas”, “Transjug L” optužena za prevaru u privrednom poslovanju

Published:

spot_img

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv preduzeća Brčko Gas d.o.o Brčko i Transjug L d.o.o. D. Žabar, te njihovih direktora za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i prevaru u privrednom poslovanju izvršenu u vezi s nabavkom vozila za Vijeće ministara BiH.

Direktor Brčko Gasa Simo Brkić (69) optužen je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s prepravkama na vozilu marke Audi, dok je Duško Sofrenović (44), direktor Transjuga, optužen za prevaru u privrednom poslovanju u vezi s isporukom automobila bez karakteristika i opreme tražene javnim tenderom.

Sofrenoviću je stavljeno na teret da je od Brčko Gasa nabavio vozilo marke Audi Q7 FSI Quattro tiptronic za cijenu od 134. 250,00 KM i isporučio ga Vijeću ministara BiH, iako svjestan da to vozilo ne posjeduje tražene karakteristike i opremu navedenu u javnom tenderu. Sumnja se da je on sačinio i ovjerio otpremnicu i račun lažno prikazujući da isporučuje vozilo s naručenim karakteristikama i opremom, za koje je Transjugu L isplaćen iznos od 219. 900,00 KM. S druge strane, Brkiću je stavljeno na teret da je rad servisne službe u Brčko Gasu propustio uskladiti s pravilima proizvođača Audi omogućivši zabranjene prepravke na vozilu prodatog Transjugu L. Sumnja se da je on odgovoran za sačinjavanje radnog naloga i zapisnika o demontiranju i montiranju dijelova s ciljem da se lažno prikaže da je na vozilo za Vijeće ministara izvršena ugradnja svih originalnih dijelova, koji su nedostajali prilikom isporuke.

S tim u vezi, Sofrenović je optužen za krivično djelo prevare u privrednom poslovanju (iz člana 245 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), dok je Brkić optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona). Za ova krivična djela optužena su i preduzeća, koja su zastupali, i to zbog odgovornosti za raspologanje protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 85.650, 00 KM (Transjug L), odnosno za propuštanje nadzora nad zakonitošću rada zaposlenih (Brčko Gas). Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH optužnica, kojom je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, u cjelosti je potvrđena.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img