Predstavnici Srpske će zbog Ustavnog suda blokirati donošenje odluka u državnim institucijama

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović, nakon sastanka predstavnika institucija Srpske, političkih predstavnika u Sarajevu i predstavnika parlamentarnmih stranaka, izjavila je da su odluke Ustavnog suda BiH u kontinutetu štetne po Srpsku.

– Željela sam da čujem mišljenja danas prisutnih. Jednoglasno smo usvojili dva zaključka. Učesnici su saglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave učešće u odlučivaju po bilo kom pitanju iz nadležnosti institucija BiH do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH u kome neće biti stranih sudija. Drugo, neophodna je hitna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Zamjenik predsjednika SDS Rado Savić izjavio je da je sastanku prisustvao po ovlaštenju predsjednika stranke Mirka Šarovića.

-Odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire u interese RS i svi smo mišljenja da se mora reagovati, da se ta imovina ne knjiži na BiH, da se obustavi rad svih Srba na nivou BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu koji neće imati strane sudije u svom sastavu i da se održi sjednica NSRS o kojoj će se još raspravljati o tome – kaže Savić.

Savić je rekao da se radi o tome da je „Ustavni sud BiH instrument politike onih stranaka koje žele da oslabe i unište Srpsku“.

-Ne samo na ovom primjeru, nego i ranije, kada su nam uskraćena obilježja RS – grb i himna, pa je onda i bilo drugih inicijativa koje su išle na štetu RS, iako je davno trebalo Ustavni sud da bude bez onih sudija koje omogućavaju preglasavanje – rekao je Savić.

Upitan da li očekuje zaoštravanje političke situacije u BiH, Savić je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH bila razlog za to zaoštravanje, a da je stav Srpske samo reakcija.

-Moramo da branimo interese RS i našeg naroda. Jer pitanje je šta je sljedeće, da li će neko pokrenuti pitanje i našeg ideniteta. Mislim da se radi o stvari koja je pogrešna, kada je u pitanju bošnjačka politika prema RS, da to nije politika koja vodi boljem životu – poručio je Savić.

Na pitanje Srpskainfo šta će konkretno biti sa spornom odlukom Ustavnog suda BiH, Savić je podvukao da će ona buti odbačena.

-Neće biti provođena, ona praktično, na neki način, nije ni provodiva obzirom da ne postoje drugi potrebni mehanizmi da bi se to knjiženje obavilo na BiH. Pretpostavljam da neće biti ni objavljena u Službenom glasniku RS zato što je od svih političkih subjekata u RS ona proglašana neprihvatljivom – zaključio je Savić.

Podsjećamo, politički predstavnici RS održali su danas sastanak povodom odluke Ustavnog suda BiH koji koji je proglasio neustavnim dio zakona koji predviđa knjiženje poljoprivrednog zemljišta na Republiku Srpsku.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime