spot_img

Pred Sudom BiH 95 predmeta ratnih zločina iz Brčko distrikta

Published:

Predmeti koji su zaprimljeni do marta 2003. godine, a tiču se ratnih zločina na sadašnjem prostoru Distrikta, s obzirom da su u njihovoj nadležnosti, brčansko Tužilaštvo kontinuirano rješava.

Inače, nakon pomenutog roka, nadležnost za otvorene i pokrenute predmete ima Tužilaštvo BiH pred kojim se nalazi 95 slučajeva sa područja Distrikta.

“Tokom prošle godine, kad su optužnice za ratne zločine u pitanju, u fazi glavnog pretresa nalazilo se sedam predmeta protiv deset optuženih lica. Od toga, pravosnažno su presuđena četiri predmeta protiv šest lica i to na način da su, u tri predmeta, za pet lica donesene osuđujuće presude i izrečene odgovarajuće zatvorske kazne dok je u jednom predmetu, protiv jednog lica, donesena oslobađajuće presuda. Zaključno sa koncem 2016. godine, što se tiče glavnog pretresa, ostalo je ukupno tri predmeta protiv četiri lica, od čega je za jedno lice donesena, nepravosnažna, oslobađajuća presuda”, rekao je sekretar Tužilaštva Distrikta, Samir Beganović.

Iz Distrikta, pred Tužilaštvom BiH, je 95 predmeta. Od toga je 13 predmeta u fazi istrage protiv poznatih osumnjičenih. Tri predmeta su u fazi glavnog pretresa. Dvadeset predmeta je iz sfere ekshumacija, dok je pedesetdevet onih gdje su pojedinačno evidentirane žrtve, a počinilac nije poznat. Neki od ovih predmeta već su rezultirali optužnicama po kojima se pred pravosuđen BiH, već sudi osumnjičenima sa ovih prostora.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img