spot_img
spot_img

Празнични прасићи постају луксуз

spot_img
spot_img

Почетак празничне сезоне традиционално подиже цијене прасића, а према ријечима наших саговорника, због смањеног сточног фонда, цијене би могле ићи и до десет КМ по килограму.

Наиме, тренутно цијене у Српској варирају од шест до осам КМ, односно у неким дијеловима гдје је већи број узгајивача цијена је око шест до седам КМ по килограму, док је код мањих узгајивача цијена око осам КМ.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, рекао је за “Независне новине” да је, према тренутном стању, на терену више потражње него понуде прасића.

“Ове године сточни фонд је смањен за око 10.000 крмача, што се самим тим одразило на нашу домаћу производњу”, рекао је Маљичић.

Према његовим ријечима, увозна прасад такође имају високу цијену.

“Тренутно најниже цијене прасића су у Белгији и Њемачкој, те уколико код њих почне да расте цијена у децембру, онда ће то сигурно да се рефлектује на домаће тржиште”, рекао је Маљичић.

Како истиче, тешко је предвидјети цијене за наредни период.

“Ако гледамо садашње показатеље, онда ће цијена сигурно ићи до десет КМ по килограму, уколико не дође до промјене на западном тржишту, што је у овом моменту врло тешко”, рекао је Маљичић, додајући да су протекле три године биле веома тешке за узгајиваче свиња, али и то да сваке године у празничним данима цијене буду више него иначе.

“Узгајивачи прасића имају одређене периоде у години који су јако негативни по њих, али онда имамо и одређене празнике који повећавају потражњу. Тржиште је такво да оно одређује када се на прасићима зарађује, али и када се драстично губи”, рекао је Маљичић.

Када је ријеч о товним свиња, које су у овом периоду такође тражене, Маљичић наводи да ове двије категорије свиња нису условљене једна другом.

Како је за “Независне новине” рекао Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, тренутна цијена прасића је од шест до седам КМ.

“Код нас је тренутна цијена око 6,5 КМ, међутим већ у Бијељини је седам КМ по килограму, док пред Божић можемо очекивати цијене и до десет КМ по килограму”, рекао је Бањац, додајући да је главни разлог за овако високе цијене небрига за сточни фонд.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img