Potvrđeni rezultati izbora, osim u Doboju i Srebrenici

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je na današnjoj sjednici izborne rezultate Lokalnih izbora 2020. za sve gradove i opštine osim za Doboj i Srebrenicu.

U CIK-u je jutros održana 94. hitna sjednica na čijem dnevnom redu je Prijedlog Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

“Za načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica, gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu grada Doboja rezultati će biti utvrđeni dopunskom odlukom CIK-a BiH po sticanju neophodnih uslova za utvrđivanje izbornih rezultata za navedene nivoe vlasti u osnovoj izbornoj jedinici Srebrenica i osnovnoj izbornoj jedinici Doboj”, saopšteno je iz CIK-a BiH nakon sjednice.

Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine stupa na snagu danom donošenja.

“Odluka će se objaviti 05.12.2020. godine na internet stranici Centralne izborne komisije BiH , i smatraće se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Šesti, sedmi i osmi decembar ove godine su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

“U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH”, navedeno je u saopštenju CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodjelu mandata.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača.

Obrađeno je 97,38 biračkih mjesta, odnosno 1.607.808 glasačkih listića.

Potcrđene rezultate za Brkčo pogledajte OVDJE.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime