Potvrđen 25. slučaj zaraze virusom korona u BiH

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđen jedan novi slučaj zaraze korona virusom, čime je broj oboljelih od COVID-19 porastao na 25.

Testiranje je izvršeno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a riječ je o osobi iz Tešnja koja je nedavno boravila u Italiji. Do sada je potvrđeno 20 osoba zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj i pet u Federaciji BiH. Prvi slučaj korona virusa u BiH potvrđen je 5. marta u Banjaluci.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 11. marta je zbog širenja virusa korona proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više 6.600 ljudi, a potvrđeno je preko 160.000 slučajeva zaraze virusom korona u više od 145 zemalja, govore podaci SZO-a.

Muškarac zaražen u Tešnju bio u kućnoj izolaciji, došao iz Italije

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđena infekcija virusom korona kod 49-godišnjeg muškarca iz Tešnja, koji je 5. marta doputovao iz Italije. Osoba je bila u kućnoj izolaciji, a potom i pod zdravstvenim nadzorom, saopštili su u ponedjeljak uvečer iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu s epidemiološkim protokolom, nakon pojave blagih simptoma bolesti uzeti su brisevi koji su poslani na laboratorijsku analizu, gdje je, kako se očekivalo, potvrđena infekcija korona virusom.

“Pacijent će odmah biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a obaviće se epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata te poduzeti potrebne epidemiološke mjere”, istakli su iz Kriznog štaba ZDK-a.

Ovo je četvrti slučaj oboljenja COVID-19 u ZDK-u. U izolatoriju KBZ-a trenutno se nalaze tri osobe iz Zenice, starosti 19, 26 i 51 godina, koje su se 5. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji. Starija osoba još uvijek ima blage simptome bolesti, dok kod ostalo dvoje pacijenata nema kliničkih manifestacija bolesti.

“Sva četiri slučaja infekcije korona virusom mogu se smatrati uvezenim slučajevima te se može konstatovati da nije bilo prenosa bolesti unutar BiH. Od izuzetne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi korona virus. Takođe, izuzetno je važno da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih korona virusom, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije”, zaključili su iz Kriznog štab za praćenje novog korona virusa ZDK.

Do sada je u BiH potvrđeno 25 slučajeva korona virusa, 20 osoba u Republici Srpskoj i pet u Federaciji BiH.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime