spot_img
spot_img

Потврђено: Министар Ђокић нема диплому Економског факултета у Београду

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади Српске, није дипломирао на Економском факултету у Београду, већ је диплому стекао на “Megatrend International International Expert Consortium Limited” у Лондону, потврђено је порталу “Директ” у Министарству енергетике и рударства РС.

“Министар енергетике и рударства је 19. септембра 1991. године дипломирао на Megatrend International International Expert Consortium Limited, Лондон. Радило се по програму који је одобрило Министарство просвјете. Диплома је издата под редним бројем 100128991. Тако је стечено звање дипломирани економиста у области менаџмента. Иста диплома је нострификована на Универзитету Мегатренд из Београда, рјешењем број 299/99 од 22.11.1999. године”, наводи се у одговору Министарства на упит портала о Ђокићевој дипломи.

Како су устврдили у Министарству, Ђокић је, на Факултету за пословне студије у Београду, при Мегатренд Универзитету примијењених наука, завршио студије на смјеру извршно управљање и стекао звање дипломирани економиста у области извршног управљања (VII степен стручности).

“Диплома издата под бројем 000035999 од 15. јуна 2005. године. У току ове седмице можете извршити увид у дипломе у просторијама Министарства енергетике и рударства код Зоране Кисић, VIII спрат, канцеларија бр 26. Такође, све информације можете провјерити и на Мегатренд Универзитету, Београд”, навели су у Министарству.

Овим је званично потврђено да министар Ђокић није навео истините податке у својој званичној биографији која, између осталог, стоји и на сајту Владе РС, а у којој је тврдио да је завршио Економски факултет у Београду.

Но, у цијелој причи није спорно само то, већ и сам “Megatrend International International Expert Consortium Limited” у Лондону на којем је Ђокић, наводно, дипломирао.

Наиме, како је прије неколико година писао Дојче веле, у биографији ректора београдског “Мегатренда” Миће Јовановића, објављеној 13.10.2013. на порталу београдског „Press-online“ спомињало се да је он већ током прве године боравка у Лондону, у августу 1980, основао консултантску кућу „Megatrend International International Expert Consortium Limited“.

“Компанија под тим именом заиста постоји у британском регистру приватних предузећа, али тек од 1990. Деветнаест година касније, 2009, регистрована је компанија West London Business School Limited. Поред времена оснивања, у регистрима је могуће видети и то да је капитал сваке од тих компанија износио сто фунти, закључно са 19.9.2013. У архиви се наводи и да је један од директора компаније
West London Business School Limited Мића Јовановић. На истој адреси регистровано је преко 140 компанија, што може да указује и на то да се не ради о универзитетским кампусима, већ о тзв. Letter-Box Companies. Такве фирме уобичајене су у Великој Британији, али и у другим државама са ниским пореским стопама и једноставном процедуром за оснивање приватних предузећа. Извори DW у Лондону потврдили су да се на адресама тих компанија у Лондону не налазе ни Мегатренд универзитет Лондон ни Пословна школа Западни Лондон“, објавио је DW.

Такође, из Министарства су навели да је Ђокић 15. јуна 2005. године стекао и диплому на Факултету за пословне студије у Београду, при “Мегатренд Универзитету примијењених наука”, који је акредитацију и дозволу за рад од србијанског Министарства просвјете, науке и технолошког развоја добио тек крајем 2016. године.

Да ли ће Вишковић санкционисати Ђокића?

“Окићен” лажном дипломом у својој биографији, Петар Ђокић прво је био министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС, а затим министар енергетике и рударства у три мандата (трећи мандат је у току).

Предсједник Владе РС Радован Вишковић недавно је у Требињу признао да није провјерио диплому министра Ђокића, те позвао новинаре да они то учине умјесто њега. На питање новинарке „Директа“ да ли ће санкционисати министра Ђокића уколико се испостави да је лагао у својој званичној биографији, Вишковић је тада одговорио: „Ако буде лажна диплома, биће санкционисан“.

Вишковићу смо упутили питања када ће и на који начин Ђокић бити сакнционисан, а одговор очекујемо у наредним данима.

Да Петар Ђокић, министар енергетике и рударства и лидер Социјалистичке партије РС, никада није завршио Економски факултет у Београду, како то наводи у званичној биографији, објавио је раније портал “Инфорадар”.

(capital.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img