spot_img
spot_img

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Orašju

spot_img
spot_img

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Mirka Jurića tereti za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Orašju 1992. i 1993. godine, saopšteno je iz Suda.

U optužnici se navodi da je Jurić, od avgusta 1992. do septembra 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske na jednoj i Vojske Srpske Republike BiH na drugoj strani, učestvovao u širokom i sistematskom napadu usmjerenom protiv civila srpske nacionalnosti na području opštine Orašje.

Jurić je, prema optužnici, počinio i pomagao progon srpskog stanovništva na nacionalnoj, političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom HVO-a i to ubistvima, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnica tereti Mirka Jurića, bivšeg pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img