Potvrđena optužnica protiv 16 lica u predmetu ”Bobar banka”

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 16 osoba u predmetu “Bobar banka” koja ih tereti za finansijski kriminal i zloupotrebe, čime su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od skoro 122,5 miliona KM, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je optužnica potvrđena prošle sedmice, ali u Sudu BiH to nisu mogli potvrditi.

- Reklama -

Optužnica je potvrđena protiv Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković.

Optuženica ih tereti da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke iz Bijeljine, te omogućavali odobravanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je vraćanje kredita bilo adekvatno osigurano.

Na taj način doveli su do finansijskog sloma Bobar banke i propasti depozita koje su imale firme, organi uprave, kao i građani koji su ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

S obzirom na to da su u Bobar banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno oštećeni su mnogi građani u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i u Brčko distriktu.

Kako je najavljeno, Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem blizu 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 dokaznih materijala.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime