spot_img
spot_img

Потрошачка корпа у БиХ – 2.500 КМ, просјечна плата – 1.000 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине израчунао за мјесец март 2022. године износи 2.448,46 КМ.

Уједно је за 342,46 КМ скупља од синдикалне потрошачке корпе у истом мјесецу 2021. године.

Просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за мјесец јануар 2022. износила је 1.045 КМ (посљедњи податак објављен од стране Федералног завода за статистику).

Покривеност Синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 43,18 посто.

Приликом израде Синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине двије одрасле особе и два дјетета, од којих је једно у средњешколском, а друго у узрасту основца.

Потрошачку корпу чине сљедеће категорије: прехрана ( 51 посто), становање и комуналне услуге (12,7), хигијена и одржавање здравља (6,6 посто), образовање и култура (6,9 посто), одјећа и обућа (12,3 посто), пријевоз (5,6 посто) и одржавање домаћинства (4,9 посто).

У категорији прехрана кориштене су цијене из три трговачка центра за 86 артикала. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за једанаест ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки.

 

 

 

(radiosarajevo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img