Potočari: Održan pomen žrtvama

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 23. godišnjice od zločina u Srebrenici, okupljanjem predstavnika vlasti i građana, koji tu svake godine dolaze iz svih krajeva, a u Federaciji BiH i Brčko distriktu proglašen je Dan žalosti.

Komemoracija je održana u Fabrici akumulatora. Na početku je intonirana himna BiH nakon čega je uslijedilo obraćanje zvanica. Odata je počast, položeno cvijeće za žrtve zločina.

- Reklama -

Glumac Rijad Gvozden govorio je odlomak iz romana “Derviš i smrt”, a izvedena je i pjesma “Srebrenički inferno”, čiji tekst je napisao Džemaludin Latić, a muziku Đelo Jusić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je na komemoraciji da “se 23 godine sva normalna ljudska bića pitaju kako se takav zločin mogao desiti na tlu Evrope na kraju 20. vijeka”.

Dunja Mijatović, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, kazala je da “hiljade nišana žrtava zločina i čarobni krajolik u Potočarima stoje kao oštri kontrast zla koje se dogodilo i šta su sve ljudi spremni učiniti kada su obuzeti predrasudama i mržnjom”.

Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, rekla je posvećenost SAD-a Sreberenici ostaje i “nastaviće se sve dok pravda ne bude u potpunosti zadovoljena, dok svako i svaka žrtva, odnosno članovi porodica ne nađu svoj smiraj i ne budu žrtve identifikovane”.

U Srebrenici je održana i komemorativna sjednica Skupštine opštine na kojoj je odata počast svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.

Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar i, prema agencijskim izvještajima, sve protiče mirno i u skladu s planom obezbjeđenja današnjeg skupa.

Osim nadležnih iz policije RS, u Štabu su prisutni i predstavnici drugih bezbjednosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija.

MUP RS je nosilac aktivnosti obezbjeđenja današnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici, a sve policijske strukture koje su takođe angažovane na tom poslu imaju dobru saradnju s ciljem da sve protekne bez incidenata.

 

 

 

 

 

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime