spot_img
spot_img

Постигнут договор о власти: Потврда НАТО пута БиХ, Тегелтија предсједавајући Савјета министара

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић потврдио је за “Независне” да је постигнут договор око именовања мандатара за састав Вијећа министара БиХ.

Како је појаснио, постигнут је договор и о АНП-у (Годишњи национални програм).

“Документ иде у Брисел, Тегелтија је именован”, рекао је Комшић.

Шефик Џаферовић бошњачки члан предсједништва БиХ данас је на својој ФБ страници објавио информацију да је Предсједништво БиХ на ванредној сједници именовало Зорана Тегелтију за предсједавајућег Вијећа министара.

Предсједништво је обавезало Вијеће министара да дан након именовања у Парламенту пошаље документ Програм реформи у Брисел.

Тегелтија је именован на посебној сједници Предсједништва БиХ која је одржана данас.

Ове информације потврдио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић на друштвеној мрежи Твитер.

“Предсједништво БиХ управо именовало Зорана Тегелтију из СНСД-а за кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ”, навео је Ковачевић.

Одлука ће бити достављена у даљу процедуру Комисији за припрему избора Савјета министара Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ данас у 12 сати примили су амбасадоре Сједињених Америчких Држава, Републике Италије, Републике Француске, Велике Британије и Сјеверне Ирске, Савезне Републике Нјемачке и шефа Делегације ЕУ у БиХ.

Именовање Тегелтије (СНСД) услиједило је на посебној сједници одржаној након овог састанка.

Подсјећамо, сједница Предсједништва Босне и Херцеговине 27. августа на којој је требало да буде расправљано о именовању Зорана Тегелтије за мандатара Савјета министара, отказана је, а српски члан Милорад Додик је тада повукао захтјев за именовање Тегелтије.

Зоран Тегелтија, кандидат СНСД-а за ову позицију, рођен је у Мркоњић Граду 1961. године. Доктор је економских наука.

Био је запослен, између осталог, у Рафинерији нафте, Пореској управи и Републичкој управи царина Републике Српске. На мјесто начелника општине Мркоњић Град изабран је 2004. године и 2008. године.

За министра финансија Републике Српске изабран је 2010. године у Влади премијера Александра Џомбића. Мандат обнавља 2013. године, у Влади коју је водила Жељка Цвијановић, све до 2018. када је поново освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img