Postignut dogovor o raspodjeli 330 miliona evra od MMF-a, Brčkom 1%

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine konačno je postiglo dogovor o raspodjeli 330 miliona evra MMF-ovog kredita. Odluka je donesena jednoglasno.

Ova tačka naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Vijeću ministara, a riječ je o iznosu od oko 330 miliona evra za borbu protiv epidemije koronavirusa i saniranje ekonomskih posljedica.

Ovom odlukom utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje MMF-a u ukupnom iznosu od 330 miliona evra. Sredstva će biti podijeljena na sljedeći način:

– 61,5% za FBiH sa svojih 10 kantona
– 37,5% za RS
– 1% za Brčko distrikt

Vijeće ministara BiH je na sjednici 23. aprila donijelo odluku kojom je ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi dalo ovlaštenja za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava MMF-a, u kojoj se navodi da će sredstva koja budu povučena na osnovu promisorne note biti raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH.

Osim promisorne note Ministarstva finansija i trezora, za raspodjelu sredstava treba dodatni dokument, odnosno odluka Vijeća ministara. No, ona do danas nije bila donesena i sredstva su stajala na depozitnom računu Ministarstva finansija za MMF transakcije.

Dogovor do sada nije postignut zbog zahtjeva ministara iz HDZ-a da kantoni budu stavljeni kao subjekti. Na to nisu pristajali ministri Bisera Turković, Fahrudin Radončić i Sifet Podžić.

Naime, bošnjački zvaničnici željeli su da sve bude urađeno onako kako stoji u Pismu namjere upućenom MMF-u, a u kojem kantoni nisu navedeni kao subjekti.

Centralna banka BiH dobila odluku da podijeli 330 miliona evra novca MMF-a

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić potvrdio je za Klix.ba da je ova finansijska institucija dobila potrebnu odluku Vijeća ministara BiH o raspodjeli 330 miliona evra MMF-ovog kredita.

On je kazao da će već danas sredstva biti raspodijeljena prema entitetima koji trebaju izdvojiti po pola posto Brčko distriktu.

Raspodjela je utvrđena na način 61,5% za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5% za RS, 1% za Brčko distrikt.

Inače, sredstva Instrumenta za brzo finansiranje (RFl) bit će namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

Centralna banka dugo je čekala na odluku Vijeća ministara BiH zbog opstrukcija, prema tvrdnjama iz SDA, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande. Vijeće ministara BiH tek juče je konačno otkočilo ovaj proces.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime