spot_img
spot_img

Постаје сумњиво – ново одлагање у предмету Добровољачка

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Суђење у предмету Добровољачка, које је данас требало да буде настављено пред Судом БиХ, одложено је наводно због болести једног од чланова судског већа.

Суђење би требало да буде настављено 16. новембра.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је за РТРС да већ постаје сумњиво одлагање почетка судског процеса у овом предмету и да су се породице жртава умориле чекајући правду.

Којић каже да случај Добровољачка има вишеструк значај јер говори о карактеру рата.

„Добровољачка је један од четири догађаја који је одредио судбину Срба у Сарајеву и показао шта ће им се дешавати. Зато Бошњаци упорно опструишу овај случај”, каже Којић.

Он је истакао да се кроз овај случај руши прича о Бошњацима као жртвама у Сарајеву и потврђује страдање Срба у овом граду.

„Однос према Србима у Сарајеву од 1992. године до краја рата био је и јесте такав да већа права имају пси него Срби”, изричит је Којић.

Осим Мате Ганића, оптужница подигнута 27. априла терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Jусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Оптужница их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој JНА, која је била под пратњом мировних снага УН, преноси Танјуг.

Они су, наводи се у оптужници, у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Према оптужници, они нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, да нису спречили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img