spot_img
spot_img

Послодавци задржавају пензионере јер нема младих

spot_img
spot_img

Усљед економске миграције радника у иностранство домаћа привреда све теже успијева да обезбиједи довољно запослених, због чега све више грађана задржи свој ангажман и након пензионисања, а послодавци истичу да је тај кадар, без обзира на године живота, врло пожељан јер је марљив, има искуство, знање и радну дисциплину.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС кажу да је закључно са фебруаром статус осигураника, односно запосленог имало 6.830 пензионера, од чега је 6.384 корисника старосних пензија, а 446 инвалидских.

– Број корисника права на пензију који истовремено имају и статус осигураника има тенденцију раста у континуитету. На овим просторима полако постаје стварност да је привреди све теже да се обезбиједи потребан број радника или стручњака одређених профила, који су и одраније дефицитарни, а данас још израженије због економске миграције – рекли су у Фонду и појаснили да је законом прописано да корисник самосталне пензије, старосне и инвалидске, након што оствари право на пензију може стећи и статус осигураника, без сметње у погледу обуставе исплате пензије.

У Фонду наводе да је највише пензионера који раде у већим градовима Српске, гдје је и привредна активност већа и разноврснија.

– Дјелатности у којима најчешће раде су грађевинарство, саобраћај, прехрамбена индустрија, телекомуникације и рударство, гдје се углавном и траже стручњаци са одговарајућом лиценцом – казали су у Фонду и додали да запослених пензионера има и у области здравства, високог образовања, адвокатури и многим другим дјелатностима.

У Фабрици обуће “Санино” у Дервенти запослено је петнаестак радника који су пензионисани, а ријеч је о свим образовним профилима.

– У овом тренутку то је неминовност јер у Дервенти на бироу нема радника који траже посао. Сваким даном проблем недостатка радне снаге биће све већи. Због такве ситуације, али и жеље пензионисаних радника да остану и даље ангажовани, задржали смо их и презадовољни смо њима. То су људи који имају радну кондицију, здравље их добро служи, имају знање, искуство, жељу. Навикли су на динамику, индустријски начин производње па доста лако савладавају радне задатке и имају висок ниво квалитета – прича за “Глас” директор “Санина” Радован Пазуревић.

Да су пензионери и те како добри радници, и пријеко потребни овдашњим послодавцима, сагласан је и директор бањалучког предузећа “Аутопревоз ГС” Дејан Мијић.

– У ери недостатка кадра наравно да је нама сваки радник битан и да пензионере које желе да раде објеручке прихватамо. Међу запосленима имамо и оних који су на лични захтјев отишли у пријевремену пензију јер су имали пуни стаж, а и даље су довољно млади да могу да раде. Поред возача, ту су и аутомеханичари и аутоелектричари јер тог кадра готово да нема на домаћем тржишту рада – рекао је Мијић.

Предсједник Уније удружења послодавца РС Саша Тривић каже за “Глас” да су пензионери радно ангажовани у свим браншама и да ће их у будућности бити још више.

– Поред званичних бројева, сигурно их још толико ради на црно. Радника нема и све је то посљедица тога. И у свом предузећу их имам више и раде махом у производњи – говори Тривић који је власник компаније “Крајина клас” у склопу које послује и ланац пекара “Мања”.

Обавезе

Из Фонда наводе да не постоји старосна граница до које неко може бити ангажован у погледу да као корисник пензије истовремено има и статус осигураника по неком од видова осигурања.

– За пензионере гдје је пријава по основу радног односа за пуно или непуно радно вријеме плаћају се све обавезе буџету у погледу пореза и доприноса, за уговор о дјелу плаћа се порез и допринос за ПИО. Када је у питању уговор о привременим и повременим пословима, плаћа се порез, допринос за ПИО и допринос за здравствено осигурање – појаснили су из Фонда.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img