spot_img
spot_img

Посланички клуб СП-а тражи од Вишковића да смијени Ђокића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посланици Социјалистичке партије у Народној Скупштини Републике Српске напустили су данашњу сједницу Извршног одбора партије, те одржали састанак клуба посланика гдје су донијели закључак да од премијера Радована Вишковића траже смјену министра рударства и енергетике и предсједника Социјалистичке партије Петра Ђокића.

Након што у Херцеговини није имао кворум за одржавање сједнице регионалног одбора ИЈ 9, предсједник Социјалситичке партије Петар Ђокић данас је сазвао сједницу Извршног одбора Главног одбора у Бањалуци на коју су позвани посланици СП у Народној Скупштини Републике Српске. Умјесто подршке, предсједник Ђокић је од посланика добио захтјев да се смјеста повуче са мјеста министра рударства и енергетике Републике Српске, а по упућеном захтјеву, посланици на челу са шефом клуба Максимом Скоком, напустили су сједницу и одржали састанак клуба, на коме је једногласно усвојен закључак да се тражи Ђокићева оставка.

“Јасно је да не постоји подршка за оно што предсједник партије ради у својству министра рударства и енергетике. Наш приоритет је да сачувамо углед партије, углед институција Републике Српске и углед министарства. Умјесто притисака и избјегавања да се да било какав одговор, боље би било да се повуче са позиције министра, јер то није само наш захтјев, него и захтјев чланства, међу којем је велики број демобилисаних бораца Војске Републике Српске. Веома је важно да нагласимо да предсједник Ђокић није имао подршку партије за потписивање уговора на који је негативно мишљење дало и Правобранилаштво Републике Српске, у случају вјетроелектране Гребак”, истакао је шеф клуба посланика СП у НС РС и потпредсједник Социјалиста Максим Скоко.

Предсједник Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука и народни посланик Горан Селак нагласио је да ни један појединац не може да буде изнад статута партије или да ради супротно политикама за које се залажу Социјалисти, те да је напуштање састанка логичан одговор на покушаје да се заташкају проблеми.

“Интереси појединаца не могу бити изнад статута и политика за које се бори Социјалистичка партија. С обзиром да са једне стране имамо озбиљне оптужбе упућене према нашем руководству, а са друге стране, умјесто деманта и одговора имамо притиске, лобирања и гурање под тепих свих тих проблема, наша одлука је да напустимо састанак и да подузмемо све кораке да заштитимо и углед Социјалистичке партије и јединство у партији. Упркос притисцима, већина Социјалиста у Републици Српској чврсто вјерује да нам је потребна демократска морална обнова и да то мора да крене од самог врха. Социјалистичка партија доживљава раст, окупљамо вриједне и добре људе и имамо повјерење грађана. У својим ресорима, Социјалисти се боре за напредак друштва и било би нормално да нам је руководство партије примјер професионалности и одговорности. То очигледно није случај и то су препознали многи, а зато ћемо подузети све потребне кораке да сачувамо углед партије и да наставимо да растемо и да се боримо за бољу Српску, али не само ријечима, него резултатима и одговорним радом”, поручио је Селак.

Предјседник регионалног одбора Социјалистичке партије Крајина и бивши министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић поручио је да је оставка најмање што Петар Ђокић може да уради како би допринио партији.

“Борци неће и не желе да опросте овакво понашање, а међу Социјалистима је велики број демобилисаних бораца ВРС. Као министар, Петар Ђокић је дјеловао мимо статута партије, против политика за које се залажемо и противно ставовима Павобранилаштва, а све то да би један припадник паравојне формације која је позната по злочинима над српским народом, добио концесиони уговор. На логично питање, чему све то, нема одговора, него се и даље сплеткари, лобира и покушава игнорисати чињеница да Социјалистичка партија и сви искрени социјалисти неће да буду дио тога”, рекао је Савановић.

Пет чланова Извршног одбора СП тражи смјену Ђокића

У Бањалуци је одржана бурна сједница Извршног одбора Социјалистичке партије на којој се одлучивало и о судбини предсједника странке Петра Ђокића, сазнаје Српскаинфо.

Према овим информацијама, пет чланова Извршног одбора СП Максим Скоко, Андреа Дорић, Горан Селак, Саво Вулић и Ристо Марић тражили су смјену предсједника Ђокића.

Након што је њихов приједлог већином гласова чланова одбијен, они су напустили сједницу.

Да подсјетимо, Републичко јавно тужилаштво детаљно истражује одлуке које је доносио министар у Влади Српске Петар Ђокић и уједно актуелни предсједник Социјалистичке партије РС у случају пословања ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари, потврђено је за Српскаинфо у овом тужилаштву.

 

 

 

(nezavisne.com/srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img