Poslanici dobili po 10.000 maraka za jednu sjednicu

Iako su u novom sazivu održali svega jednu sjednicu, i to onu konstitutivnu, poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH dobili su po dvije plate ili po nešto više od 10.000 KM svaki od njih.

Kada je u pitanju rad Predstavničkog doma parlamenta BiH, za čitav prošli mjesec (januar) bilo je svega pet aktivnosti, i to sjednice Nezavisnog odbora, Kolegijuma, Odbora za žalbe, Vijeća nacionalnih manjina te Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

U ovom mjesecu u parlamentu BiH biće svega dvije aktivnosti, u kojima takođe neće učestvovati poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH s obzirom na to da nisu članovi odbora i komisije koje će zasjedati.

- Reklama -

“Tom neradu se može stati na kraj, ali problem je što su oni koji na takav način primaju naknade za rad, tačnije nerad, upravo oni koji bi trebalo da mijenjaju zakone koji im to omogućavaju i pitanje je da li bi oni to htjeli”, rekao je za “Nezavisne” Vehid Šehić, analitičar i bivši član Centralne izborne komisije.

Ono što je zanimljivo jeste da su i poslanici prethodnog saziva Predstavničkog doma parlamenta BiH u posljednja tri mjeseca svog mandata takođe održali samo jednu sjednicu, međutim sve vrijeme redovno su primali platu.

“Oni moraju raditi u okviru svog mandata, a to se od njih i očekuje. Raditi se može ukoliko se želi i ništa ih ne sprečava, pa ni tehnički saziv Savjeta ministara BiH, ali je ključno pitanje odgovornosti. Sada imate paradoksalnu situaciju da oni koji ne rade primaju redovno platu, a imate ogroman broj onih koji rade, a ne primaju platu”, rekao je Šehić, dodajući da nema empatije prema građanima i njihovom teškom životu.

Kako stvari sada stoje, a i iz nezvaničnih razgovora može se zaključiti da vrlo vjerovatno ni u ovom mjesecu neće biti sjednica Predstavničkog doma te da se eventualno tek u martu može očekivati. Preduslov za to je da politički lideri u BiH dogovore formiranje Savjeta ministara BiH i Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Već danas delegacije HDZ-a i SDA će održati sastanak na temu formiranja novog Savjeta ministara BiH, a u nedjelju su delegacije SNSD-a i HDZ-a takođe razgovarale na istu temu. Tada je istaknuto da je nephodno da što prije dođe do formiranja vlasti na nivou BiH kako bi institucije počele da rade, prije svega Savjet ministara i parlament BiH, koji još nije u potpunosti konstituisan s obzirom na to da Dom narod BiH još nije popunjen delegatima iz Federacije BiH.

Inače, jedina sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH u novom sazivu održana je 6. decembra, kada su poslanici potpisali izjave i preuzeli četvorogodišnje mandate, a nakon toga izabrano je i rukovodstvo Predstavničkog doma, koje čine Borjana Krišto iz HDZ-a, Denis Zvizdić iz SDA i Nebojša Radmanović iz SNSD-a. Upravo ove tri stranke najvjerovatnije činiće okosnicu buduće vlasti na nivou BiH.

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime