spot_img
spot_img

Poskupiće baš sve – od prevoza do namirnica

Published:

spot_img

Kako će se najavljene veće cijene goriva odraziti na standard građana Bosne i Hercegovine. Usorac: Smrtna kazna za poljoprivrednike. Bošković: Još jedan udar na građane…

Zbog usvojenog Zakona o akcizama, što će “povući” za sobom i nove cijene naftnih derivata u BiH, Republici Srpskoj prijeti talas poskupljenja, možda i najžešći do sada. Sagovornici “Novosti” kažu da je realno da zbog povećanja cijena goriva dođe do povećanja svih cijena, kako prehrambenih i mliječnih proizvoda, tako i usluga prevoza u Srpskoj.

– Meso će sigurno poskupjeti. Gorivo igra veliku ulogu u stočarstvu i, zbog domino efekta, čim skoči cijena goriva, skače i cijena mesa – kaže, za “Novosti”, Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

On dodaje da će do poskupljenja doći istog časa kad se formira nova cijena goriva.

– Prvo će krenuti poskupljenje usluga, i to od prevoznika raznih roba, jer njihovu uslugu diktira cijena goriva. Kad ona ode gore, onda svi moraju da povećaju cijene, kako bi namirili štetu – ističe Maljčić.

Da će građani u Srpskoj i te kako osjetiti poskupljenje goriva, svjesni su i u Udruženju za zaštitu potrošača RS.

– Zbog nove cijene goriva, očekujemo veliki udar na novčanike građana u Srpskoj. Poskupiće sve, od gradskog prevoza do namirnica. Ne treba zanemariti i da će viša cijena goriva biti dodatni udar na građane koji sipaju gorivo svaki dan – kaže za “Novosti” Dragutin Bošković, član ovog Udruženja.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika mljekara RS, kaže, za “Novosti”, da je povećanje akciza ipak najveći udar na poljoprivrednike, a da se to neće baš toliko odraziti na cijene mnogih proizvoda u Srpskoj.

– Ne možemo govoriti o nekom velikom poskupljenju prehrabenih i mliječnih proizvoda kad se u Srpsku sve uvozi. Imate uvoz mlijeka iz Poljske za 70 feninga po litru. Meso i voće i povrće u RS i BiH stiže iz Argentine, Južne Afrike i raznih zemalja Trećeg svijeta. Domaća proizvodnja i poljoprivrednici su uništeni odavno. Povećanje cijene goriva sada je još samo jedan klin u mrtvačkom sanduku poljoprivrede u cijeloj BiH – kaže Usorac.

On dodaje da je povećanje akciza na gorivo smrtna kazna za mnoge poljoprivrednike, kako u RS, tako u BiH.

– Političari su ovom “grobarskom” odlukom pokazali koliko im je stalo do poljoprivrednika i građana uopšte. Bitno je da uvijek štite uvozne lobije koji im pune džepove, a zbog uvoznog lobija godinama unazad političari planski uništavaju domaću proizvodnju – ističe Usorac i dodaje da je zbog sramnih odluka političara samo u Srpskoj od 1996. godine od 17.600 proizvođača mlijeka ostalo njih oko 4.000, a da u cijeloj BiH danas imamo 1.480 sela sa po deset stanovnika!

SPISAK LOŠIH ODLUKA

Zbog ovakvog djelovanja političara, kaže Usorac, i poljoprivrednici će na predstojećim opštim izborima aktivno učestvovati.

– Pojavljivaćemo se svaki dan u gradovima širom Srpske kao udruženje poljoprivrednika i govoriti građanima za koga da ne glasaju na izborima. Spisak loših odluka političara je predugačak, tako da imamo na hiljade argumenata da ih kaznimo na izborima, a da podržimo one koji rade u korist poljoprivrednika i građana – poručio je Usorac.

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img