Posao na budžetu: Bez konkursa za partijske vojnike

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH više se radnika u javnoj upravi zapošljava bez konkursa, nego putem konkursa.

Ova činjenica nije nepoznata, ali je žižu javnosti dospela nakon afere u kojoj su u Fond za zašti životne sredine RS bez konkursa zaposlene supruga ministra rada, Milenka Savanovića, i ćerka ministra poljoprivrede, Steve Mirjanića.

- Reklama -

– Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Zakonom o republičkoj upravi nije definisan kao republički organ uprave, te s toga Agencija za državnu upravu nije nadležna za postupke popunjavanja upražnjenih radnih mesta u Fondu – navodi se u odgovoru Agencije za državnu upravu RS poslaniku, Adamu Šukalu, koji je protiv ministra Savanovića podneo prijavu Republičkoj komisiji za utvđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS.

Međutim, pomenuti Fond nije jedini. On je samo jedna od instutucija koja služi za partijskao zapošljavanje hiljada radnika mimo očiju javnosti. U većini njih vedri i oblači njihova uprava, a formalnu saglasnost na pravilnike o sistematizaciji radnih mesta daje Vlada. Gotovo da nema sednice Vlade na kojoj se to ne dešava, i uglavnom se radi o tihom povećanju broja radnih mesta.

– Reč je o Fondu za zaštitu živtne sredine, Fond zdravstva, Fondu PIO, javnim preduzećima u kojima je država većinski vlasnik, javnim ustanovama, Narodnoj skupštini. Namerno je tako napravljeno da bi se partijska vojska mogla zapošljavati. Formalno, radi se po zakonu, ali je suštinski reč o zloupotrebama institucija. Predložićemo izmene zakona kako bi postala obaveza raspisivanja javnog konkursa u kompletnom javnom sektoru, bez obzira da li je reč o državnim službenicima ili ne – kaže Adam Šukalo za „EuroBlic“.

Šta o ovoj inicijativi misle poslanici iz vlasti nismo uspeli da saznamo jer se niko od njih desetak, koje smo pozvali, nije javljao na telefon.

Portparolka Transparensi internešenela BiH, Ivana Korajlić, smatra da je inicijativa dobra i da je treba pokrenuti što pre, ali upozorava da nije dovoljno promeniti jedan, nego desetine zakona i podzakonskih dokumenata koji definišu zapošljavanje.

– Ista situacija je i u FBiH. U saradnji sa Centrima civilnih inicijativa završavamo predlog uredbe za Vladu koja bi propisala obavezu svim ustanova i institucijama provođenje konkursa, tamo gde to nije regulisano. Prvo je uvedena okvirna norma u Zakonu o radu, ali se kroz uredbe i ostale dokumente definišu uslovi za provođenje konkursa, sastavi komisija. Teško je BiH porediti s bilo kim zbog kompleksnosti strukture, različlitih oblika organizacije u javnom sektoru. Postoje institucije, ustanove, javna preduzeća – kaže Korajlićeva.

Za tri godine 335 novih službenika

U poslednje tri godine putem ADU RS zaposleno je 335 državnih službenika.

– U 2017. ADU su dostavljena 23 zahteva za sprovođenje postupka javne konkurencije za upražnjena radna mesta državnih službenika u organima uprave, uz napomenu da se 14 zahteva odnosi na popunu upražnjenih radnih mesta zbog isteka mandata – kaže direktor ADU RS Aleksandar Radeta.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime