Poplave u Tuzlanskom kantonu, problemi i u južnim dijelovima Distrikta

Stalne kišne padavine na području Tuzlanskog kantona podigle su nivo vodotoka do kritičnih tačaka, a u nekoliko mjesnih zajednica zabilježeno je izlijevanje bujičnih voda.

Kiša koja od sinoć pada na području Brčko distrikta izazvala je i mnoge probleme u južnom dijelu našeg grada. Poplava je bilo na području Rašljana, Palanke, Gornjeg Rahića, Bijele, Brke…

Na putnom pravcu Donja Špionica (Srebrenik) – Srnice (Gradačac) zbog izlijevanja rijeke Tinje saobraćaj je u prekidu i odvija se alternativnim pravcem preko Donje Bukve (Srebrenik).

Rijeka Spreča na potezu od Miričine do Stjepan Polja (Gračanica) poplavila je 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, a prema izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite TK na mostu kod Karanovca (Gračanica) vodostaj je iznosio 320,20 centimetara i zbog toga je proglašena redovna mjera odbrane od poplava.

Na području Kladnja najteža situacija je u mjesnoj zajednici Stupari i to naseljima Suha i Dubrava. Rijeka Suha je na nekoliko mjesta poplavila dvorišta, a prijeti i da odnese mostove.

Putna komunikacija Šetići – Zvornik na području opštine Sapna je takođe u blokadi zbog poplave, a zbog reaktivacije klizišta u Kraljevićima (Sapna) ugroženo je nekoliko stambenih objekata.

Kiša u Tuzlanskom kantonu neprestano pada. Vodostaj rijeke Jale koja protiče kroz Tuzlu je takođe u porastu iz sata u sat. Jala se ulijeva u rijeku Spreču i zbog toga su područja uz te dvije rijeke u opasnosti od poplava.

 

 

 

(nezavisne.com/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime