spot_img
spot_img

Pooštrene kazne: Evo koliko ćete plaćati za saobraćajne prekršaje

spot_img
spot_img

Izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kaznena politika kada su u pitanju saobraćajni prekršaji značajno je pooštrena.

Pogledajte na jednom mjestu propisanu visinu kazni za pojedine saobraćajne prekršaje, od prekoračenja brzine do nenošenja kacige, korištenja mobilnog u vožnji, pogrešnog parkiranja, upravljanja neregistrovanim vozilom ili izazivanja saobraćajne nesreće.

Tako na primjer, za razgovor na mobilnom telefonu prilikom vožnje može vam se izreći kazna od 100 KM i jedan kazneni bod dok će vas vožnja pod uticajem alkohola i to od 1,5 promila alkohola u krvi i više koštati 400 KM ali i dva mjeseca bez vozačke i dva kaznena boda.

Ista novčana kazna previđena je i za eventualno odbijanje alkotesta ili upravljanje automobilom 30 kilometara na sat više od ograničenja brzine.

Kazna za vožnju djeteta na prednjem sjedištu takođe je 400 KM kao i za vožnju neregistrovanog vozila. Za ovaj prekršaj je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole u periodu od dva mjeseca kao i dodatna dva kaznena boda.

 

 

 

(faktor.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img