spot_img
spot_img

Поново траже нафту у Обудовцу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предузеће “Јадран-Нафтагас” започело је крајем прошле године бушење нове истражне бушотине “Обудовац 3” на подручју општине Шамац која би требало да покаже да ли на овом подручју има довољних количина нафте и гаса за комерцијалну експлоатацију.

Истакли су ово за “Глас Српске” из Нафтне индустрије Србије, компаније уз чију се подршку и коришћење ресурса реализује овај пројекат посредством зависног друштва “Јадран-Нафтагас”.

Како су појаснили, у питању су геолошка истраживања које ће трајати све до краја 2023. године, а према пројекту и планираним активностима, бушење ће бити извршено до дубине од 2.100 метара.

– У том периоду су планирани геолошко-истражни радови и на основу тих резултата треба да буде процењен економски потенцијал истражног подручја Обудовац – навели су из НИС-а.

Почетком прошле године НИС је у оквиру овог пројекта реализовао и сеизмичка 2Д истраживања на простору од 135 километара квадратних на подручју Обудовца. Она су имала за циљ да се измјери брзина простирања сеизмичких таласа на основу којих је дефинисана позиција потенцијалних лежишта нафте и гаса.

Предузеће “Јадран-Нафтагас” добило је 2011. године концесију на 28 година за истраживање и коришћење сирове нафте и гаса на цијелој територији Републике Српске. Бушење прве истражне бушотине “Обудовац 2” обављено је још 2013, а годину дана касније добијена је и прва нафта, чији је квалитет испитан у лабораторијама у Новом Саду. Том приликом утврђено је да је ријеч о сировој нафти која је већ заступљена у Панонском басену, те да се слични “типови” већ обрађују у Србији.

– Анализом и дефинисањем параметара лежишта у току пробног рада бушотине “Обудовац 2” од августа 2019. па до краја прошле године стекли су се услови за даљи развој овог стратешког пројекта. Компанија је обезбедила сва неопходна финансијска средства за нови инвестициони циклус, а рокови радова зависиће и од услова везаних за пандемију вируса – поручили су из НИС-а.

Нагласили су и да ће, уколико се потврди да је на овим просторима могућа и комерцијална експлоатација нафте, економски исплатива, то много значити за општину Шамац и њен даљи економски развој, али и саму Републику Српску, која ће на овај начин додатно осигурати своју енергетску и финансијску стабилност.

На крају су додали да ће “Јадран-Нафтагас” наставити са геолошко-истражним радовима и на другим потенцијално интересантним локацијама широм Републике Српске, а њихов обим и врста планирани су у оквиру текућих концесионих обавеза.

Милијарде

Према неким ранијим процјенама стручњака, на подручју Посавине, од Брода, преко Брчког, Бијељине и Зворника до Тузле, могло би се налазити око 50 милиона тона нафтних резерви, што би могло задовољити све потребе БиХ за “црним златом” у идућих 30 година уз годишњу зараду од неколико милијарди долара.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img