spot_img
spot_img

Ponovo poskupljuje kafa u lokalima širom BiH, a onda će i pivo

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Omiljeni topli napitak mogao bi u narednih petnaest dana dobiti novu i veću cijenu u lokalima širom Bosne i Hercegovine. Nabavna cijena kave poskupila je za oko 10 posto, a ugostitelji upozoravaju – već smo došli do samog vrha cijena koji standard naših građana može podnijeti, piše Hercegovina.info.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Horeca, kaže da je svako dalje povećanje rizik, ali opet, ni sami ugostitelji ne znaju kako ga izbjeći.

– Prosječna cijena kafe u Banjaluci se kreće od 2 KM, pa do 3,50 KM. Skuplje ako ima negdje, to su ekstremi. Cijena kafe je skočila za oko 10 posto u nabavci, pa onda će doći i do male korekcije kada su u pitanju cijene u lokalima. Ugostitelji pristupaju obazrivo jer smo došli do, kako mi kažemo, vrha cijena koji standard naših građana može da podnese – rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.

Rast cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade

Do porasta cijena ovog toplog napitka mora doći ne samo zbog porasta nabavne cijene kafe, nego zbog rasta plata radnika.

– Ukupno poslovanje poskupljuje. Pomijeranje cijena je stvar opstanka, a nikako veće zarade. Promjene cijena događat će se u narednih 15 dana. Ko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je onda prilagođavanje, tko uspije da ne mora povećavati. Ne bi trebala biti enormna poskupljenja, to je oko 20-30 feninga maksimalno. Kao ugostitelji, želimo sačuvati svoje goste, ali to generalno prerasta u luksuz zbog poskupljenja i kriza. Sve poskupljuje, mora i to – istakao je Kurtinović.

Tamo gdje najviše ide kafa, tu će taj napitak i poskupiti. U lokalima gdje najviše ide, na primjer, točeno pivo, tu će ono i poskupiti, a istina je da rast cijene jednog proizvoda uvijek nekako vuče i druge.

– Moraju se namaknuti dodatna sredstva za dodatne troškove. Uvijek poskupljuje ono što najviše ide. U narednih petnaest dana, dakle, idu poskupljenja, a poslije toga slijedi stabilizacija – izjavio je Kurtinović za ovaj portal.

Kava ne smije postati luksuz, moramo dizati standard

Mi smo i dalje najjeftiniji kada je u pitanju naše okruženje, a kako kaže Kurtinović, ne treba insistirati na manjim cijenama, nego na većim osobnim prihodima.

– Za takve principe i stvari se treba boriti. Kafa ne smije biti trošak i luksuz, moramo se svi zajedno izboriti. Mislim da je rješenje u boljem standardu, a ne manjim cijenama – pojasnio je on.

Marijana Jarak je u ugostiteljstvu već više od deset godina, a za ovu priču govorila je za Hercegovina.info iz ugla vlasnice mostarskog lokala Gaža bar. Jarak objašnjava da je poskupljenje najavljeno, ali većim cijenama još uvijek nisu otvorena vrata u mostarskim lokalima.

– Prosječna cijena kafe u Mostaru je 2 KM, a poskupljenje je, istina, najavljeno. Ipak, još uvijek nije došlo do toga, kod nas barem. Hoće li se odraziti to na naše potrošače, mislim da to nisu toliko veliki skokovi cijena da bi se u velikoj mjeri odrazilo na džep, iako su cijene rasle već tokom prošle godine. Mislim da u svakom slučaju neće biti problem ako jednom poskupi, a ne kao prošle godine, kada je podizana tri puta cijena kafe – rekla je Jarak za Hercegovina.info.

Jarak objašnjava da, kako je krenulo, kafa će uistinu postati luksuz, a nada se da se neće dogoditi ista stvar kao prethodne godine, kada su se cijene ovog napitka dizale u tri navrata.

– Opet kažem, kod nas još uvijek nije došlo do toga i trudimo se ispoštovati sve u potpunosti. Što se tiče nas ugostitelja, osjetit će se svaka promjena, jer kad jedna stvar poskupi, ona uvijek povlači cijeli niz poskupljenja, pa to sigurno ne bi ostalo samo na kafi. Mislim da neće biti problem ako jednom poskupi, a ne kao prošle godine 3 puta dizali cijenu kafe – zaključila je Jarak, dodavši da su nabavne cijene skočile samo tokom prethodne godine za 12 KM po kilogramu, a ako se to uporedi s malo ranijim razdobljem, dolazi se i do 50 posto poskupljenja.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UNO), BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 mil KM, a najviše kafe je stiglo iz Brazila, i to u količini od 2,7 miliona kilograma.

– Vrijednost kafe koja je uvezena iz Brazila bila je nešto viša od 18 mil KM – naveli su iz UIO BiH.

Dodaju da je u istom razdoblju prošle godine u BiH stiglo 4,6 miliona kilograma kafe, vrijedne nešto više od 32,5 mil KM.

– Tokom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilogram kafe u vrijednosti od 445.443 KM – rekli su iz UIO BiH i dodali da su lani u istom razdoblju izvezena 10.954 kilograma kafe u vrijednosti od 147.321 KM.

 

 

(hercegovina.info)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img