spot_img
spot_img

Помама за радницима на интернету: Тржиште преплављено понудама са високим дневницама

spot_img
spot_img
spot_img

Према посљедњим подацима Федералног завода за запошљавање, на бироима широм Федерације БиХ евидентирано је 308.433 незапослених.

Највише је медицинских сестара/техничара, гимназијалаца те економских техничара, а међу онима с високом стручном спремом, предњаче дипломанти политичких наука, економисти и правници. Мањак је радне снаге у угоститељству те у текстилној и дрвној индустрији.

Показало се то током редовне комуникације са послодавцима, коју Завод обавља у оквиру својих активности.

– Појачана је потражња и за комерцијалистима, трговцима, вариоцима, ЦНЦ оператерима и возачима – навели су из Федералног завода за запошљавање.

Да на нашем тржишу заиста недостаје радне снаге, на шта стручњаци стално упозоравају, говори хрпа огласа на друштвеним мрежама.

Права помама, поготово у Херцеговини, влада за куварима, конобарима, шанкерима, собарицама, спремачицама. Због недостатка тих радника, угоститељи су на мукама и присиљени су на давање много већих плата у односу на претходне године.

И власницима сувенирница све је теже наћи радника. Како се пожалио власник једне радње у Мостару, дневница од 25 КМ за једну смјену постала је мизерија.

 

 

 

(avaz.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img