spot_img
spot_img

Пољопривредници задовољно трљају руке: Цијена прасића све маснија

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Смањена производња, а повећана потражња пред новогодишње празнике подиже цијену прасића у Српској и фармери очекују да ће цијена прасића до 30 килограма достићи и шест марака по килограму.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, за “Независне новине” казао је да је повећана потражња подигла цијену прасића.

“У посљедњих пет дана биљежимо раст цијене, тако да сада прасићи до 25 килограма коштају 4,5 марака по килограму, док ће пред католички Божић цијена сигурно прећи пет марака”, казао је Маљчић и истакао да се пред сам крај године и пред православни Божић очекује додатни скок цијена.

“Цијена ће прећи и шест КМ по килограму. А што се тиче товних свиња за клање, оне се крећу од три до 3,30 КМ по килограму”, казао је Маљчић. Потражња је, како каже, солидна с обзиром на то да свиња изнад 100 килограма нема.

Како је рекао, у поређењу с прошлом годином ситуација је гора, јер су знатно скочили трошкови производње, док је цијена нешто мало виша, те да фармери немају скоро никакву економску рачуницу.

“Постоји нека нада да ће иза Нове године стати овај прекомјерни увоз. Због лошег стања у ратарству фармерима који раде ратарско-сточарску комбинацију се не смијеши опстанак”, казао је Маљчић.

Како је додао, пољопривредници сматрају да је до поскупљења требало доћи и раније јер се под овим условима производње и цијенама, како каже, не исплати радити.

Узгајивачи прасића ових дана задовољно трљају руке јер их очекује добра зарада с обзиром на то да цијене ових животиња, како се ближе празници, скачу из дана у дан.

Драгиша Цвјетковић, фармер из Рогоља и предсједник Регионалног удружења узгајивача свиња Градишке, Лакташа, Прњавора и Српца, казао је да је овогодишња мања производња утицала на веће цијене.

“Увијек су пред празнике повећане цијене прасића. Сада се крећу око 4,5 КМ, а сигурно је да ће цијена расти и у наредним данима, тако да можемо очекивати да ће прасићи до 30 килограма достићи и цијену од шест марака по килограму”, казао је Цвјетковић за “Независне новине”.

Како је рекао, овај скок цијена неће им много помоћи да се извуку из лоше ситуације, јер, како каже, током цијеле године свега два мјесеца имају добру потражњу коју прати и добра цијена.

“Због прекомјерног увоза углавном послујемо на граници рентабилности”, казао је Цвјетковић.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да наша традиционална потражња пред празнике подиже цијену. По његовом мишљењу, мало је незахвално прогнозирати колико ће цијене још да расту.

Према његовим ријечима, садашња цијена прасића, а рачунајући импуте житарица и сојине сачме, опет је на доњем прагу рентабилност, те фармери не могу да зараде.

“Већа цијена би добро дошла да се фармери колико-толико опораве”, закључио је Маринковић за “Независне новине”.

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img