Politika odlučuje: Kuda će ići auto-put Tuzla-Brčko-Orašje?

Neophodnost izmjene trase auto-puta Tuzla – Brčko – Orašje glavni je razlog susreta kantonalnog i federalnog premijera Irfana Halilagića i Fadila Novalića s nadležnim ministrima, gradonačelnicima Srebrenika i Gradačca te predstavnicima udruženja poslodavaca.

Lokalne zajednice uz Vladu Tuzlanskog kantona ranije su preuzele na sebe obavezu izrade saobraćajne studije za izgradnju auto-puta od Tuzle do Orašja, koja će obuhvatiti i područje Brčko distrikta, a na nedavno održanom sastanku zatražena je izmjena ranije predviđene trase.

- Reklama -

O tome su danas konkretno razgovarali kantonalni i federalni premijer Irfan Halilagić i Fadil Novalić, koji su se našli na istom sastanku s gradonačelnicima Srebrenika i Gradačca Nihadom Omerovićem i Edisom Dervišagićem te predstavnicima udruženja poslodavaca.

Kako je istaknuto tokom sastanka, trenutne tehničke pretpostavke i ekonomska opravdanost utvrđene su u smislu izmjene trase na potezu od Tuzle do Brčkog, koja bi bila bliža naseljenim mjestima, odnosno gradovima – Srebreniku i Gradačcu, protežući se sjeverno prema distriktu.

“Budući da je Vlada FBiH putem svojih auto-puteva otvorila projekt glavnog i idejnog rješenja, sada je potrebna politička odluka da li se mijenja trasa, kako bi se zadovoljili i lokalni interesi. Sistemski sastanak trebao bi biti održan uskoro, mi čvrsto stojimo iza Tuzlanskog kantona i nastojimo da se uspostavi jedna kvalitetna politika, posebno u ekonomskom smislu, kako bi se ispoštovala težnja ovog kantona o deblokadi željezničkih i putnih pravaca”, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Kada je riječ o konačnoj promjeni trase auto-puta, odluka koju će morati donijeti Federalna vlada prvenstveno će biti kreirana na nižim nivoima vlasti. Konkretno, prema proceduri, gradska vijeća moraju donijeti odluke, koje zatim usvaja Kantonalna skupština te je u konačnici upućuje na federalni nivo.

“Načelno smo dogovorili i to da idemo u formiranje jednog koordinacionog tijela koje će preduzeti sve daljnje aktivnosti vezano za tehničku obradu teme koja je bila predmet današnje rasprave”, kazao je premijer TK Irfan Halilagić, istaknuvši da je u konkretnom slučaju u nadležnosti kantona jedino izmjena prostornog plana te su u tom pravcu nadležni iskazali opredjeljenje.

Inače, ranije predviđena trasa, na osnovu koje su Autoceste FBiH raspisale javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta, prema tvrdnjama gradočelnika Srebrenika Nihada Omerovića, uopšte ne odražava potrebe privrede i javnog života lokalnih zajednica.

“Da projekt ne bi služio samo u svoju svrhu, pokrenuli smo aktivnosti da revidiramo raniju trasu puta. Ona se mora prilagoditi prvenstveno potrebama privrednog života i ostalih konzumenata u Gradačcu i Srebreniku. Mislimo da nismo zakasnili u svim procesnim radnjama te da još imamo vremena poduzeti određene aktivnosti i prilagoditi ranije predviđenu trasu”, istakao je Omerović.

Ranije predviđena trasa, kako on pojašnjava, konkretno za Srebrenik bi značila zaobilazak svih proizvodnih, trgovačkih i ostalih kapaciteta.

“Ova trasa bi odmogla, jer bi svi konzumenti iz Evropske unije zaobilazili Srebrenik uz teritoriju Gradačca. Međutim, novom trasom autocesta bi išla u neposrednoj blizini ili pored magistralne ceste M1.8, koja veže Tuzlu i Orašje”, naglasio je Omerović.

Značaj izgradnje ove autoceste je od iznimnog značaja za cijel Tuzlanski kanton, ali i širu regiju, jer bi predstavljala glavnu poveznicu s Evropskom unijom.

Samo u Srebreniku registrovano je više od hiljadu poslovnih subjekata iz oblasti malih i srednjih preduzeća i obrtnika koji zapošljavaju više od osam hiljada osoba.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime