spot_img
spot_img

Политичке блокаде стопирале пројекте вриједне милијарде

spot_img
spot_img
spot_img

Дугогодишње блокаде у БиХ довеле су до потпуног колапса бројних пројеката који би корист донијели свим грађанима.

Због политичких опструкција, свађа, немогућности постизања компромиса и лоших међусобних односа, у посљедњих неколико година званични Сарајево, Бањалука и Мостар међусобно су блокирали пројекте у вриједности од више милијарди евра. Примјера ради, у РС блокирају мост Свилај (23 милиона евра) јер Сарајево блокира мост Градишка (30 милиона евра), Сарајево је блокирало реализацију пројекта Бук Бијела (400 милиона КМ), РС је блокирала институције јер је Уставни суд БиХ блокирао кориштење шума и пољопривредног земљишта у РС, а ФБиХ је покушала блокирати реализацију Пељешког моста, који је реализован само зато што је Народна скупштина РС одлучила да уложи вето на ову блокаду.

Посљедња у низу блокада је стопирање гасовода из Србије у РС (250 милиона КМ), за који је потребна сагласност Предсједништва БиХ, а Сарајево је блокирало и реализацију аеродрома у Требињу (100 милиона КМ).

Као одговор на ове блокаде, Милорад Додик, српски члан Предсједништва, најавио је у сриједу да ће представници РС блокирати развојне пројекте у ФБиХ док они не престану да блокирају пројекте у РС.

Један од пројеката који чекају одлуку Предсједништва БиХ јесте санација путева у ФБиХ који финансира Европска инвестициона банка у вриједности од око 100 милиона марака.

На чекању је и одобрење средстава за изградњу дијела коридора 5ц у износу од 700 милиона марака, које је обезбиједила Европска банка за обнову и развој.

Осим у БиХ, блокаде су већ деценијама присутне и широм региона западног Балкана. Примјера ради, Зоран Милановић, предсједник Хрватске, јуче је запријетио да би оптужнице из Србије за хрватске пилоте због гађања цивилне колоне код Петровца у збјегу након “Олује” могле довести до блокада Србије на путу ка ЕУ.

“Србија себи узима за право да суди за све догађаје који су се било гдје догодили на простору бивше Југославије било када. Република Хрватска то не ради, мада је у пуно јачој вањскополитичкој и опћенито пуно јачој позицији од Србије зато јер покушавамо играти фер. Не иде! И сад желе да их нападнемо. Идемо се договорити што ћемо. Блокирати улазак Србије у ЕУ”, рекао је Милановић, а преносе хрватски медији.

Није тако давно било када је Словенија, због Пиранског залива, блокирала улазак Хрватске у ЕУ, а тек недавно је Бугарска блокирала Сјеверну Македонију на путу ка ЕУ јер та земља није жељела да призна да је њихов језик бугарски.

Тања Топић, аналитичарка из Бањалуке, каже за “Независне новине” да у свим земљама бивше Југославије и даље постоји ратна логика и деструктивно насљеђе коју је она донијела.

“Овдје се ратови настављају другим средствима, а то цијели регион вуче уназад. Многи од њих су балкански прототип политичара, а то значи да нису спремни на компромис и сарадњу. Компромис је за многе од њих израз слабости. Такав ментални склоп и није за ЕУ”, сматра она.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img