spot_img
spot_img

Полицајцу СИПА 666, а оном у Брчком 991 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што су се узалуд обраћали члановима Вијећа министара, државни полицајци писали су трочланом шефу државе. Одговорио је само предсједавајући Комшић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић састат ће се 25. октобра с Драганом Крвавцем, предсједником Савеза синдиката полицијских органа у БиХ, и том приликом разговарати о бројним проблемима с којим се државни полицајци годинама суочавају.

Социјални дијалог

– Предсједавајући Комшић пристао је на разговор, међутим, неће унапријед давати изјаве прије самог састанка, кратко нам је речено у кабинету предсједавајућег Комшића.

Из Савеза синдиката су, подсјетимо, упутили допис на адресе кабинета сва три члана Предсједништва БиХ, у којем су затражили хитан састанак, а до данас су позитиван одговор добили само из Комшићевог кабинета. Обраћајући се колективном шефу државе, из Савеза синдиката су истакли да су на проблеме указивали Вијећу министара БиХ, које је на све то остало нијемо, одбивши успоставу социјалног дијалога. А проблеми се односе на мале плате полицијских службеника, њихов генерално лош статус, кршења закона и конвенција које је БиХ ратификовала, па до све чешћих појава напуштања службе полицијских службеника.

Статистички подаци су неумољиви и поражавајући. Када су у питању плате, они јасно показују колико су полицајци запослени у државним полицијским агенцијама дискриминисани и у лошијем положају у односу на њихове колеге у Федералној управи полиције, ентитетским и кантоналним МУП-овима, те у Брчко дистрикту. Према детаљној анализи коју су урадили у Савезу синдиката полицијских органа у БиХ, убједљиво најнижу основну плату имају полицајци запослени у СИПА и у Граничној полицији БиХ која износи 666 КМ. Полицајац у РС-у има плату 800, у ФУП-у 850, а у Брчко дистрикту 991 КМ. Основна плата полицајца у Посавском кантону је 760, Тузланском 767, сарајевском Кантону 915, УСК-у 760, ЗХК-у 846, БПК-у 685, ЗДК-у 781 и СБК-у 775 КМ. Драган Крвавац каже за Ослобођење да је на основу резултата ове анализе сасвим јасно да су задњих година напредовали сви осим државног нивоа.

– Из тог разлога смо се и обраћали Вијећу министара БиХ за успоставу социјалног дијалога, али сви наши покушаји ни до данас нису уродили плодом. Зато смо се обратили Предсједништву БиХ да укажемо на наше проблеме попут малих плата, одласка људи из СИПА, Граничне полиције те Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, као и других државних службеника и запосленика, истиче Крвавац.

У Савезу синдиката су безброј пута упозоравали на то да се мора промијенити Закон о полицијским службеницима БиХ, који је, како је познато, наметнуо ОХР, али да се то никада није десило, док су полицајци годинама изложени дискриминацији. Ради се о томе да полицајци према том закону немају могућност да напредују на основу школе коју заврше, каријере….

– Тачно је да људи немају могућност напредовања, док у свим другим земљама то није случај. То годинама нисмо успјели промијенити и то је очита дискриминација. Закон је недоречен и нисмо га успјели промијенити ни у једном дијелу, иако смо покушавали у више наврата, напоменуо је Крвавац.

На састанку који је планиран за 25. октобар, Комшићу ће бити предочене информације о игнорантском ставу Вијећа министара спрам Савеза синдиката полицијских органа у БиХ, те чињеница да се крше одредбе Закона о раду у институцијама БиХ и Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, као и међународни прописи и бројне конвенције које је наша земља ратификовала. Имајући у виду да на нивоу институција БиХ не постоји социјални дијалог нити колективни уговор, став Савеза синдиката је да су тиме угрожени статус и егзистенција запослених у институцијама БиХ у односу на ентитете, те да се због нагомиланих проблема све више полицијских службеника одлучује да напусти службу. Осим тога, у Савезу синдиката полицијских органа у БиХ не крију разочарење због континуираног привременог финансирања државних институција, као и због чињенице да је вишак прикупљених прихода путем Управе за индиректно опорезивање искључиво дозначен нижим нивоима власти, гдје су повећаване плате и накнаде.

– Право на повећање плате по основу радног стажа имају сви и на свим разинама власти. То право ентитети и Брчко дистрикт остварују кроз увећање прихода континуираним повећењем на годишњем нивоу, док се у институцијама БиХ исто право остварује “додатним уштедама”. Овај проблем институције на државном нивоу превазилазе на различите начине, у виду смањења накнада за пријевоз, топли оброк, за издатке за материјална средства, телефонске трошкове, за службена возила… Најгори случај је прерасподјела радних задатака након одласка службеника у мировину или неку другу институцију, јер се он не замјењује новим упосленим. Овакве “додатне уштеде” директно угрожавају рад институција те је у вези с тим потребно повећати издвајања за упослене у државним институцијама, став је државних синдиката, гдје истичу да су плате од 2009. године смањиване два пута.

На концу, Вијеће министара БиХ је на приједлог Министарства финансија и трезора донијело Одлуку о висини регреса за годишњи одмор за 2020. годину. Висина регреса који ће износити 300 КМ задржана је на истој разини као и претходних година, успркос захтјевима синдиката за његово повећање.

– Вијеће министара се оглушило на наш захтјев за повећање регреса, те овим путем поручујемо да ћемо истрајати у нашем захтјеву за повећање плата и потписивање колективног уговора и ако буде неопходно, користит ћемо сва законом дозвољена средства, упозоравају из синдиката на државном нивоу.

Тајни подаци

У Синдикату СИПА кажу да, ако би жељели разговарати о било каквим повољностима које настоје осигурати, морају се само кретати у оквирима закона који третирају све упослене у институцијама БиХ, док су истовремено из тога издвојени ОСА, Суд и Тужилаштво БиХ.

– Вјерујте да није исто радити посао административног службеника у полицијским органима као, рецимо, у Министарству. Наши како полицијски, тако и државни службеници имају приступ тајним и врло тајним подацима и изложени су бројним ризицима, а имају плату као, не желимо никога да потцјењујемо, службеник у Агенцији за заштиту биља, рекао је за Ослобођење Един Кахримановић, предсједник Синдиката СИПА.

 

 

(oslobodjenje.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img