spot_img

Pokušao da podmiti policajce sa 20 KM, suđeno mu za najteži oblik korupcije

Published:

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS podiglo je optužicu protiv Predraga K. jer je prošle godine pokušao da podmiti policajce, tako što im je u automobil ubacio dvije novčanice od po 10 KM.

Tokom suđenja nije angažovao advokata i priznao je krivicu, a krajem prošlog mjeseca je osuđen na kaznu od 500 KM.

Dugogodišnji advokat Jevto Janković za Balkansku istraživačku mrežu u BiH je kazao da je nevjerovatno da Tužilaštvo koje je formirano da radi slučajeve protiv organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u Republici Srpskoj, pred sudovima zastupa slučajeve “teške 20 KM”.

Janković je rekao da se slučajevi korupcije i organizovanog kriminala svode na “čistačice, daktilografkinje, narkomane, a sada i na šofere”. Dodao je da u RS i BiH nema kadrova u pravosuđu koji “znaju, hoće i smiju da rade svoj posao i da na taj način riješe pitanje organizovanog kriminala”.

– Iz ovoga se može izvući zaključak da se zna kome ovakav pravni sistem najviše odgovara. Prije svega političarima i onima koji su oteli državnu i društvenu imovinu, od društva i republike. Nema niko volje da se pronađu normalni, stručni i hrabri kadrovi koji će pravni sistem izgraditi na duži vremenski period, a ne da propisi vrijede od skupštine do skupštine – ustvrdio je Janković.

Razlog zbog kojeg se dižu optužnice za sitnu korupciju, prema riječima Jankovića, jeste da se na kraju godine poveća statistika.

Sličnog mišljenja je i poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo koji je kazao da ne može razumijeti da se tužilaštvo bavi predmetima s veoma malom vrijednošću.

– Na ovom primjeru se može vidjeti kako se lažira statistika tužilaštva, koje nas uvijek bombarduje sa takvim podacima. U suštini, oni nemaju ništa u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije – istakao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, problem je što tužioci u Republici Srpskoj ne mogu da krivično odgovaraju za svoj rad, već samo disciplinski.

U Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala su BIRN-u BiH kazali da postupaju u svim predmetima gdje se utvrdi davanje mita, bez obzira na vrijednost preuzetog poklona ili novca.

– Tužilac mora postupati isključivo po zakonu, odnosno mora preduzeti krivično gonjenje, bez obzira da li se radi o novčanom iznosu od 20 KM ili o daleko većem novčanom iznosu – rekli su u tužilaštvu.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) su rekli da je zakonom o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala propisana nadležnost za sva djela uzimanja i davanja mita.

– Bez obzira na “vrijednost mita”, tužilac je dužan da, u skladu sa zakonom, preduzme krivično gonjenje, odnosno vodi krivični postupak – istakli su u VSTS-u.

 

 

 

(faktor.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img