spot_img
spot_img

Погледајте закључке партија из РС поводом Инцковог наметања закона

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Партије из Републике Српске састале су се у понедјељак у Бањалуци поводом одлуке високог представника Валеннтина Инцка да негирање геноцида у Сребреници буде законски кажњиво.

Странке из РС тада су усагласиле закључке, а документ је потписан данас. Свој потпис на њега су ставили Милорад Додик, лидер СНСД-а, Мирко Шаровић, лидер СДС-а, Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, Небојша Чубриловић, предсједник ДЕМОСА, Драган Чавић, предсједник Народног Демократског покрета, Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске, Ненад Нешић, предсједник ДНС-а, Петар Ђокић, лидер СП-а, Горан Селак, предсједник СПС-а и Дарко Бањац, лидер Народне партије Српске.

У закључцима се наводи сљедеће:

– Ми представници странака из РС одбацујемо наметнуте одлуке високог представника, сматрамо их неприхватљивим и ништавним.

– Сматрамо да не постоје услови за доношење одлука српских предстваниика у заједничким институцијама, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске све док се не разријеши питање наметнутог закона.

– Одбацујемо свако наметање одлука у БиХ, те констатујемо да високи представник није легално изабран у складу са предвиђеном процедуром.

– У парламентарну процедуре ће преко посланичких клубова бити упућена два закона везана за ову тематику.

– Друге заједничке активности ће бити разматране и усаглашаване у наредно периоду.

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој посланици разматрају измјене Кривичног законика Републике Српске и Приједлогу закона о непримјејњивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ.

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img