Počinje zvanični lov na birače: SNSD kreće iz Banjaluke, Savez za pobjedu iz Laktaša

Zvanična predizborna kampanja za opšte izbore počinje sutra, 7. septembra, kada će stranke zalijepiti svoje plakate i održati prve partijske konvencije.

Partije su u završnici priprema za predstavljanje svojih kandidata u narednih mjesec dana, kada će pokušati da pridobiju svaki glas radi osvajanja što više mandata u parlamentima i mjesta za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Reklama -

Tako najveća stranka u Srpskoj – SNSD u zvaničnu kampanju kreće iz Banjaluke i ozvaničiće je velikom stranačkom konvencijom na kojoj će predstaviti svoje kandidate za predsjednika RS Željku Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali i sve kandidate za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

– Konvencija će biti održana na Kastelu, kod Kamene kuće, dok će zajednički kandidati vladajuće koalicije i SNSD za najvažnije funkcije prve plakate zalijepiti u 12 časova u parkiću između Gradske uprave Banjaluka i Palate Republike – rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

U trku za birače Socijalistička partija kreće iz Doboja, gdje će biti organizovan centralni skup na rukometnom stadionu. Portparol SP Srđan Todorović ističe da će na prvom skupu okupiti od 4.000 do 5.000 ljudi.

– Na skupu će biti prisutan lider SP Petar Đokić, kao i prvi čovjek socijalista iz Srbije Ivica Dačić. Očekujemo i da nam se pridruže zajednički kandidati koalicije za pojedinačke funkcije Željka Cvijanović i Milorad Dodik – kaže Todorović.

Istovremeno, saznajemo da će najveseliji početak kampanje imati Ujedinjena Srpska.

Lider ove partije Nenad Stevandić izjavio je za Srpskainfo da sa kampanjom kreću iz Gradiške gdje će ispred Kulturnog centra biti održana stranačka konvencija.

– Predstavićemo svoje kandidate i biće prisutno rukovodstvo stranke. Kao poklon građanima biće održan koncert pobjednika iz Guče, duvačkog orkestra Bojana Ristića i “Bras Benda” – rekao je Stevandić.

Šef glavnog izbornog štaba PDP Slaviša Marković rekao je da će ova stranka ozvaničiti početak predizborne kampanje simbolično u pet do 12 u svim lokalnim zajednicama u RS. Kaže da će kandidati za parlamente tada na svojim trgovima zalijepiti svoje plakate, a da će zvanični prvi skup održati Gradski odbor PDP u Banjaluci.

– Koalicija Savez za pobjedu kreće sa kampanjom iz Laktaša u 18 časova, gdje će se predstaviti zajednički kandidati za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić – kaže Marković.
On ističe da su se odlučili da krenu iz te opštine, koja je glavni bastion SNSD, kako bi pokazali „da su već pobijedili u Laktašima i da će u ostalim opštinama mnogo lakše osvojiti glasove“.

– Time želimo da pokažemo da se narod okrenuo od ove vlasti i da će Savez za pobjedu odnijeti pobjedu na izborima – poručuje Marković.

U SDS saznajemo da bi lider ove partije i kandidat za predsjednika RS Vukota Govedarica trebalo da svoj prvi plakat zalijepi u Banjaluci, i to u Parku „Petar Kočić“.

– Time bi bio ozvaničen početak predizborne kampanje dok ćemo prvi skup imati sa partnerima iz Saveza za pobjedu u Laktašima – poručuju u SDS.

Mjesec dana borbe

Predizborna kampanja za ovogodišnje opšte izbore u BiH počinje 7. septembra i trajaće do 6. oktobra u 7 časova, odnosno do predizborne tišine, dok su izbori zakazani u nedjelju 7. oktobra.

Pravo na učešće na izborima ima 58 partija, a za 518 nosilaca mandata na nivou BiH, entiteta i kantona u FBiH bori se 7.497 kandidata. Broj političkih subjekata prijavljenih za opšte izbore 2018. godine je 128, s obzirom na to da učestvuju i 34 nezavisna kandidata i 36 koalicija.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime