spot_img
spot_img

Почиње изборна трка: Кампања какву уређена друштва не познају

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предизборна кампања за предстојеће опште изборе у БиХ почиње сутра, а аналитичари, уочи трке за гласове, не очекују ништа ново, већ ће, како кажу, кандидати грађанима нудити рециклирана обећања, а своје политичке противнике ће “ударати испод појаса”.

Биће ту, очекује се, жестоких препуцавања и тешких оптужби међу политичким конкурентима, који ће се грађанима додворавати нудећи им оно што је тешко испунити.

Социолог Драго Вуковић, редовни професор Универзитета у Источном Сарајеву, каже да се ова кампања неће разликовати од претходних.

“Кампања ће бити без нових идеја, нових програма и нових лидера. Уочи кампање имали смо потпуно супротстављене позиције, то је као борба на живот и смрт. Демократска, уређена друштва не познају овакве кампање”, навео је Вуковић за “Независне новине”.

Кампање, истакао је, треба да представљају свечани амбијент надметања политичких странака и лидера те нуђење нових програма и идеја, а тога одавно нема на нашим просторима.

Он каже да на нивоу БиХ постоји озбиљан проблем у смислу супротстављености, односно подијељености њених унутрашњих дијелова, тј. ентитета.

“У питању је дуготрајни конфликт који не јењава, већ се држи под контролом, али када дође кампања, односно избори, експлодира. То је озбиљан проблем за сложену државу као што је БиХ и то поприлично компликује и кампању”, нагласио је Вуковић.

Према његовим ријечима, БиХ је дубоко подијељена и далеко је од нормалног демократског друштва.

“Од 1995. године до данас не знам колико се корака отишло напријед, али знам да се пуно корака отишло назад. То је први ниво проблема који је битан за изборну кампању јер ће бити те врсте напада и одбрана. Други ниво се односи на Републику Српску, гдје постоји дубока подијељеност два политичка блока који су кључни за изборе. Мислим да је ту јако лош амбијент”, нагласио је Вуковић.

Тања Топић, политичка аналитичарка, истиче да су нереална обећања и шарене лаже постали заштитни знак кампање.

“И прије него што је она почела имали смо толико обећања и стварања нереалних слика да се човјек заправо пита да ли је то нова предизборна бајка, или заиста сви живимо на овом истом простору”, каже она.

Обећања, додаје, суштински нису нова, већ их добијамо од изборног до изборног циклуса и слушамо их задњих малтене неколико деценија. Слушаћемо их, дакле, и у наредних мјесец дана, а истовремено ће до наших ушију допирати тешке ријечи између политичких ривала.

“Већ и сада има ниских удараца. Ту прљаву игру, на коју смо исто тако навикли, пратиће непостојање било какве врсте одговорности па ни оне за јавно изговорене лажи, омаловажавање и вријеђање политичких противника”, нагласила је Топићева за “Независне новине”.

Професор комуникологије Енес Османчевић истиче да од кампање не очекује ништа ново и ништа добро.

“То ће бити кампања без компаса и кочница. Наставиће се они ранији трендови нетрпељивости, дискриминације, подметања, оптуживања, клеветања и мржње. Користиће се методе манипулације, пропаганде, спиновања и тако даље. То ће се највише односити у овој ужареној атмосфери, нажалост, на међунационалне и међурелигијске односе”, рекао је Османчевић за “Независне новине”.

То је, додао је, посљедица недостатка идеја међу људима који се баве политиком, односно кандидатима.

“Умјесто да причају о перспективама, о могућностима, прогресу, удруживању и приближавању цивилизацијским вриједностима, они ће наставити своју средњовјековну реторику завађања, мржње и свађа”, истакао је Османчевић, који оцјењује да и гласачи, нажалост, прећутно прихватају такав начин, а то највише забрињава.

Додао је да они који су мањина и који не желе на такав начин да воде кампању бивају на неки начин неинтересантни.

“Ако су пристојни, логични, имају аргументе, боре се за боље ствари – за њих људи нису заинтересирани. Али, људи који изазивају скандале, агресивни су, пријете, примитивни су, они побуђују пажњу и диктирају трендове у политичкој комуникацији. То је, дакле, један ријалити шоу-програм међу безидејним политичарима”, навео је Османчевић.

Подсјетимо, почетком августа је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила комплетне листе с именима кандидата свих странака које ће узети учешће на предстојећим општим изборима у БиХ, који су заказани за 2. октобар.

Грађани ће свој глас моћи дати кандидатима на више нивоа, за Предсједништво БиХ, парламент БиХ, Народну скупштину Републике Српске, Парламент ФБиХ, као и за кантоналне скупштине у ФБиХ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img