spot_img
spot_img

Почиње изборна тишина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Остала су два дана до Општих избора у БиХ. Изборна тишина почиње ујутро у 07.00 часова и трајаће до затварања бирачких мјеста у недјељу, у 19.00.

У том периоду, сви политички субјекти, који учествују у изборима, не смију јавно да се оглашавају.

Више од 600 људи пријављено је, без знања, за гласање путем поште, о чему је обавијештена и Централна изборна комисија. Сви случајеви неправилности биће прослијеђени надлежним тужилаштвима, како су потврдили из ЦИК-а. Без обзира на то, свако ко има право гласа моћи ће то право и да оствари, поручио је предсједник ЦИК-а, Бранко Петрић.

– Позивам их да провјере, до гласања, није касно ни на дан гласања и могу да оду на своје гласачко мјесто, биће упућени са процедуром и биће им омогућено гласање – каже Петрић.

Комисија је овјерила списак од 3.352.933 бирача у БиХ. Они ће моћи да бирају између 128 политичких субјеката, 58 политичких странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата.

На Општим изборима бирају се три члана Предсједништва, предсједник и потпредсједници Републике Српске, представници у парламентима Републике Српске, Федерације, Представничком дому БиХ, и кантоналним скупштинама у Федерацији.

– За оних 518 мандата се такмичи више од 7.000 кандидата, негдје 14 пута више од мјеста колико се бира. Конкуренција је јака и зато је борба таква каква јесте – наводи Петрић.

У иностранство је послано 77.000 гласачких пакета, од којих је у ЦИК до јуче, након обављеног гласања, стигла 41-на хиљада. Пребројавање гласова из иностранства почиње у недјељу, кад се затворе биралишта. Ажурирање гласачких спискова и скидање умрлих са листе гласача, завршено је 45 дана пред изборе, рекао је Петрић.

– Међутим остаје проблем са људима који су умрли у тих мјесец и по, којих је мање од један одсто. Свако ко има право гласа, каже Петрић, требало би да то право искористи.

Петрић позива бираче да оду и да гласају.

У недјељу ће сви са правом гласа у БиХ моћи то право да остваре на 5.794 бирачака мјеста.

За оне који физички не могу да дођу на биралишта, њих око 10.000, ангажовано је у 314 мобилних тимова. ЦИК ће почети да пребројава гласове одмах након затварања биралишта.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img