spot_img
spot_img

Почиње изборна кампања: Шта требамо знати?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом почетка изборне кампање Стјепан Микић из ЦИК-а је на конференцији за новинаре дао основне податке и информације о самом провођењу октобарских општих избора у БиХ.

Избори се проводе за Предсједништво БиХ, Представнички дом БиХ и ФБиХ, НС РС, предсједника и потпредсједнике РС и кантоналне скупштине.

Што се тиче политичких субјеката укупно их има128, од чега су 58 политичке странке, 36 коалиција и 34 независна кандидата. У односу на претходне изборе овај број је већи за 30 субјеката.

ЦИК је за октобарске изборе овјерио 804 редовне кандидатске листе, а у изводе централног бирачког списка уписана су 3.362.933 бирача.

Портпаролка ЦИК-а БиХ Максида Пирић истакла је како ће према процјени базираној на претходним изборима трошкови избора износити око 8,5 милиона КМ.

“Прецизан износ ћемо знати након избора. Највећи износ од 4,7 милиона иде за накнаде члановима бирачких одбора. Око 1,2 милиона иде за штампање, паковање и дистрибуцију гласачких листића, а око 650.000 су поштанске услуге за доставу препоручене поште бирачима који гласају изван БиХ”, поручила је Пирић.

Додала је како ће избори бити одржани на око 5.500 гласачких мјеста, те како ће ове године по први пут на изборима бити кориштене транспарентне или прозирне гласачке кутије.

Кампања почиње сутра, 7.септембра и трајаће до 6. октобра у седам сати.

Из ЦИК-а подсјећају да је то период у којем политички субјекти упознају бираче са кампањом, те да је забрањено уклањање плаката.

Такође је забрањено вођење кампање на начин да се нарушава полна, родна, или било која равноправност.

Забрањено је и истицање плаката на институцијама, вјерским објектима и јавним путевима, као и ношење и показивање оружја на политичким скуповима.

Ометање политичких субјеката у аклтивностима такође је забрањено, као и спречавање новинара у обављању посла.

Једна од забрана на коју у ЦИК-у посебно скрећу пажњу јесте кориштење језика који би подстиче било какав облик мржње. ЦИК политички субјекат, који буде изазивао било какву мржњу, може да уклони из изборне кампање и поништи му овјеру за учешће на изборима.

Из Централне изборне комисије БиХ позвали су медије да дају допринос да кампања протекне у демократском окружењу.

Максимални прописани износ за финансирање кампање израчунава се тако да се број бирача помножи са 0,30 КМ.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img