Počinje izborna kampanja: Šta trebamo znati?

Povodom početka izborne kampanje Stjepan Mikić iz CIK-a je na konferenciji za novinare dao osnovne podatke i informacije o samom provođenju oktobarskih opštih izbora u BiH.

Izbori se provode za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom BiH i FBiH, NS RS, predsjednika i potpredsjednike RS i kantonalne skupštine.

- Reklama -

Što se tiče političkih subjekata ukupno ih ima128, od čega su 58 političke stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. U odnosu na prethodne izbore ovaj broj je veći za 30 subjekata.

CIK je za oktobarske izbore ovjerio 804 redovne kandidatske liste, a u izvode centralnog biračkog spiska upisana su 3.362.933 birača.

Portparolka CIK-a BiH Maksida Pirić istakla je kako će prema procjeni baziranoj na prethodnim izborima troškovi izbora iznositi oko 8,5 miliona KM.

“Precizan iznos ćemo znati nakon izbora. Najveći iznos od 4,7 miliona ide za naknade članovima biračkih odbora. Oko 1,2 miliona ide za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkih listića, a oko 650.000 su poštanske usluge za dostavu preporučene pošte biračima koji glasaju izvan BiH”, poručila je Pirić.

Dodala je kako će izbori biti održani na oko 5.500 glasačkih mjesta, te kako će ove godine po prvi put na izborima biti korištene transparentne ili prozirne glasačke kutije.

Kampanja počinje sutra, 7.septembra i trajaće do 6. oktobra u sedam sati.

Iz CIK-a podsjećaju da je to period u kojem politički subjekti upoznaju birače sa kampanjom, te da je zabranjeno uklanjanje plakata.

Takođe je zabranjeno vođenje kampanje na način da se narušava polna, rodna, ili bilo koja ravnopravnost.

Zabranjeno je i isticanje plakata na institucijama, vjerskim objektima i javnim putevima, kao i nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima.

Ometanje političkih subjekata u akltivnostima takođe je zabranjeno, kao i sprečavanje novinara u obavljanju posla.

Jedna od zabrana na koju u CIK-u posebno skreću pažnju jeste korištenje jezika koji bi podstiče bilo kakav oblik mržnje. CIK politički subjekat, koji bude izazivao bilo kakvu mržnju, može da ukloni iz izborne kampanje i poništi mu ovjeru za učešće na izborima.

Iz Centralne izborne komisije BiH pozvali su medije da daju doprinos da kampanja protekne u demokratskom okruženju.

Maksimalni propisani iznos za finansiranje kampanje izračunava se tako da se broj birača pomnoži sa 0,30 KM.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime