Počelo “svečano” rušenje naplatnih kućica

Uklanjanje naplatnih kućica kod Banjaluke, koje nikad nisu bile u funkciji, a koštale su građane RS 3,6 miliona KM, počelo je danas. Ministar saobraćaja RS i direktor Puteva RS nisu propustili priliku da se slikaju prije početka “radova”.

Uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, koje nikada nisu bile u funkciji, a koje su građane RS koštale 3,6 miliona KM, počelo je danas.

- Reklama -

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i v.d. direktora “Puteva RS” Nenad Nešić nisu propustili priliku da se slikaju pored ovog skandaloznog projekta koji je u posljednjih pet godina prouzrokovao desetine saobraćajnih nezgoda, od kojih neke i sa smrtnim ishodom.

Kućice su postavljene na magistralnom putu 2013. godine, a ne na autoputu gdje jedino i mogu da budu izgrađene. Trninić, koji je sa Nešićem došao da ozvaniči početak radova na uklanjanju kućica, ponovio je da su kućice izgrađene bez saglasnosti Ministarstva, piše portal Capital.ba.

“Izvođač ima rok od 45 radnih dana za uklanjanje naplatnih kućica”, rekao je Trninić novinarima. Dodao je da su komplikovane procedure javnih nabavki spriječile da kućice budu ranije uklonjene.

Govoreći o saobraćajnim nesrećama na ovom dijelu puta, rekao je da su se one dogodile zbog prekoračenja brzine i velike doze alkohola.

Trninić je istakao da je na početku mandata dao nalog da se ispita ko je odgovoran za ovaj projekat, ali da je Tuzilaštvo donijelo odluku da nema krivice.

Što se tiče cijene od 1,5 miliona KM, koliko košta uklanjanje kućica, Trninić je rekao da to nije cijena samo uklanjanja kućica, već i saniranja puta. Samo uklanjanje kućica, dodao je, košta oko 100.000 KM.

V.d. direktora “Puteva RS” Nenad Nešić nije želio da komentariše odgovornost bivše uprave “Puteva”. “To je pitanje za MUP i Tužilaštvo”, kazao je Nešić.

Kod naplatnih kućica pojavili su se i predstavnici SDS-a i PDP-a sa transparentima kojima ukazuju koliko je novca potrošeno na gradnju kućica, te koliko se daje na njihovo uklanjanje, ističući da je današnje otvaranje radova na uklanjanju kućica apsurd vlasti.

“Oni se danas slikaju pored svoje sramote”, rekao je banjalučki odbornik PDP-a Draško Stanivuković.

Sporne kućice napravljene su dok je na čelu “Puteva” bio Nedeljko Knežević, a plaćene su 2,1 milion KM, a sada će njihovo uklanjanje koštati dodatnih 1,5 miliona KM.

Dok su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS tvrdili da nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na ovoj lokaciji, u “Putevima” su negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva.

Ovaj slučaj bio je i pod istragom MUP-a koje je nadležnom tužilaštvu podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženja da “nije bilo krivičnog djela”.

Inspektorat RS je utvrdio da se na ovom dijelu puta desilo 48 saobraćajnih nesreća i nezgoda.

Nakon sage oko izbora izvođača radova, konačno je odlučeno da će rušenje izvesti konzorcijum “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “DOS Elektro” iz Banjaluke.

 

 

 

 

 

 

(mondo.ba)

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime