spot_img
spot_img

Почела реконструкција пута Фоча-Шћепан Поље

spot_img
spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је приоритет власти Републике Српске реконструкције дијела пута Фоча-Шћепан Поље у дијелу који треба да обезбиједи спој са мостом који се гради преко ријеке Дрине, како би се изградила повезница са Тјентиштем.

“Наравно да ћемо радити даље и реконструкцију пута према граници са Црном Гором”, рекао је Додик у Броду на Дрини гдје је данас озваничио почетак реконструкције дијела магистралног пута од овог мјеста ка Шћепан Пољу.

Према његовим ријечима, реконструкција овог дијела кошта 12,5 милиона КМ, 30 милиона КМ мост, а додатних 40 милиона треба уградити у реконструкцију пута до границе са Црном Гором и према Тјентишту, што показује колико је велико то улагање.

Он је навео да се дуго чекало на овај пројекат, између осталог, због лоших процедура, да су захтјеви упућивани европским институцијама, које су упроно обећавале, па су онда те процедуре понављане, а преговаврање је било доста споро.

“Онда смо се одлучили да уз помоћ властитих средстава, уз помоћ пријатеља можемо да градимо овај пут. То је за нас понос”, нагласио је Додик.

Додик је у изјави новинарима истакао да се на овом подручју доста гради, да је већ почела изградња систем хидроелектрана на Бистрици – три електране, гради се “Бук Бијела”.

Он је указао да је Република Српска несумњиво надлежна за то и да је оно што раде у Сарајеву “чиста папазјанија којом покушавају да онемогуће тако добре радове”.

“Ми нећемо одустати и захваљујемо Србији што је наш партнер у изградњи хидроелектране ‘Бук Бијела’ и у том погледу ћемо буквало промјенити овај крај – у инфраструктурном и енергетском смислу”, рекао је Додик.

Он је поручио да Српска води рачуна о својим комуникацијама, али и о својим енергетским постројењима, као дио ширег плана укупне енергетске безбједности.

“Република Српска може да рачуна да ће у овим тешким, изазовним временима бити енергетски сигурно снабдијевена јер производи више од 35 одсто вишка у односу на нашу потрошњу”, нагласио је Додик.

Додик је поновио да неће бити поскупљења струје.

“Покушаћемо да градимо нове објекте. Сама чињеница да се ради на систему ‘Горњи хоризонти’ говори о томе да ћемо појачати нашу енергетску сигурност. Граде се ‘Бук Бијела’, ‘Бистрица'”, нагласио је он.

Он је напоменуо да је “Бистрица” искључиво власништво “Електропривреде Републике Српске”, а “Бук Бијела” заједничко власништво “Електропривреде Српске” и “Електропривреде Србије”.

“То је јавно добро и у том погледу нисмо поклекли пред многим захтјевима да то продамо како су то од нас раније тражили западњаци, да покупују наше примарне енергетске капацитете и да онда направе од нас овдје сиротињу”, каже Додик.

Он је нагласио да је поносан што Српска може да обезбиједи енергетску стабилност и јефтину електричну енергију за становништво и привреду.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img