spot_img
spot_img

Почела нова потрага за нафтом у Српској

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Компанија “Нафтна индустрија Србије” (НИС) наставила је развој пројекта “Обудовац” у општини Шамац и започела бушење истражне бушотине “Обудовац 03”, с циљем потврђивања и проналажења нових резерви нафте и гаса.

Како је наведено у саопштењу ове компаније, радови ће бити изведени у складу с највишим еколошким прописима и завршени током јануара наредне године.

Додали су да, према пројекту, бушење ће бити извршено на дубину од 2.100 метара, а прије почетка активности представници компаније упознали су ресорно министарство, локалну самоуправу и мјештане о истражним радовима.

“НИС је у оквиру овог пројекта почетком ове године реализовао додатна сеизмичка 2Д истраживања на простору од 135 километара на подручју Обудовца”, казали су у овој компанији.

Додали су да се овим истраживањима мјери брзина простирања сеизмичких таласа на основу којих је дефинисана позиција потенцијалних лежишта нафте и гаса.

Радове у области истраживања и производње нафте и гаса на територији Републике Српске НИС реализује преко зависног друштва “Јадран-нафтагас”, које посједује концесију за истраживање и производњу угљоводоника, то јесте сирове нафте и гаса, на цијелој територији Српске.

“Основни задатак и циљ ‘Јадран-нафтагаса’ је да се открију комерцијалне резерве нафте и гаса како би почела производња на територији Републике Српске”, стоји у саопштењу ове компаније.

У 2013. години обављено је бушење прве истражне бушотине “Об-02” у селу Обудовац, а годину дана касније током испитивања добијена је нафта чији је квалитет испитиван у лабораторијама Научнотехнолошког центра НИС у Новом Саду. Утврђено је да је ријеч о нафти која је већ заступљена у Панонском басену и слични типови нафте се производе и у Србији.

У саопштењу су навели да су се анализом и дефинисањем параметара лежишта у току пробног рада бушотине “Об-02” од августа 2019. до краја ове године стекли услови за даљи развој пројекта на истражном подручју Обудовац.

“НИС је обезбиједио средства за нови инвестициони циклус, а рокови радова зависиће и од услова везаних за пандемију вируса корона”, навели су у овој компанији.

Како је за “Независне новине” казао Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац, ова бушења не доносе само корист општини Шамац, већ и цијелој Републици Српској.

“У овом моменту је у питању истраживачка експлоатација, која би требало да истекне крајем 2023. или почетком 2024. године и тек тада ће ефекат за буџет општине Шамац да се осјети”, казао је Милићевић.

Додао је да би приход за општину Шамац на годишњем нивоу требало да буде око 300.000 КМ.

“Имамо сталну комуникацију са једне стране са ресорним министарством, као и са компанијом НИС. У овом моменту општина Шамац даје логистичку подршку”, рекао је Милићевић.

Истакао је да имају и обећање да ће идуће године ова компанија помоћи у санирању асфалтних путева у општини коју користе.

Прича о нафти у Републици Српској, иначе, након откривања првих количина у Обудовцу, посљедњих година је утихнула. Одговарајући на посланичко питање, ресорни министар Петар Ђокић прије двије године изјавио је да су дотадашњи резултати истраживања позитивни, али да је питање да ли је комерцијална експлоатација исплатива, као и да због повјерљивости уговора са концесионаром не може износити детаље.

Подсјећамо да је компанија “Јадран-нафтагас” у јуну 2011. године добила концесију за истраживање и коришћење сирове нафте и гаса на територији Републике Српске на 28 година. Четири године касније саопштено је да је нафта нађена у Обудовцу, код Шамца, те да су испитивања у току и да још није вријеме за експлоатацију.

Потписаним уговором “Јадран-нафтагас” обавезао се да ће, на основу усвојене Студије економске оправданости, у истраживања и експлоатацију нафте и гаса на територији Републике Српске инвестирати 229 милиона долара, с тим што ће планирана вриједност инвестиција за истраживање износити 40,7 милиона долара, а за фазу експлоатације 188,3 милиона долара, ако се докажу резерве.

Истраживања нафте и гаса на територији Републике Српске обављају се, иначе, дуже од стотину година.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img