Pobratimljene opštine Pelagićevo i Lipljan

Delegacija opštine Lipljan sa Kosova i Metohije predvođena predsjednikom opštine i sveštenstvom doputovala je u Pelagićevo, gdje je u petak potpisana povelja o bratimljenju ove dvije opštine.

Nakon potpisivanja povelje, načelnik Pelagićeva Slavko Tešić i predsjednik opštine Lipljan Milan Joksimović slomili su krsni hljeb u Hramu Svetog proroka Ilije.

- Reklama -

“Želimo da ovo bratstvo ne prestane ni za 10, ni za 15, ni za 100 godina, nego smo sigurni da će prijateljstvo i bratstvo između opštine Lipljan i opštine Pelagićevo i naših naroda trajati do vječnosti”, rekao je Tešić.

“Tek nam predstoje zajednička druženja, saradnja, zajedničke manifestacije. Nije samo poenta u nekim, da tako kažem, investicijama, nego da investiramo malo i u prijateljstvo i u našu budućnost”, dodao je Joksimović.

Ovim činom samo je potvrđeno bratstvo i jedinstvo u vjeri ove dvije opštine.

“Samo smo danas to i na papiru uradili, bratimljenje. Inače se mi uvijek dobro osjećamo na susretima i viđanjima sa ljudima iz Republike Srpske, iz bilo koje opštine, jer mi smo otprilike prošli svi zajedno sličnih muka i onda se jako dobro razumijemo i prije nego što se vidimo”, istakao je protojerej Dragiša Jerinić, paroh Lipljanski.

“Naravno da taj svečani čin treba da se obavi u svetome hramu, odnosno da sam Gospod Bog bude svjedok toga što su oni danas ovdje ne samo potpisali, nego lomljenjem krsnoga hljeba stavili pečat na jedno zajedništvo naše opštine i opštine Lipljan”, rekao je Miodrag Kainović, starješina hrama Svetog proroka Ilije u Pelagićevu.

Ove dvije bratske opštine, kao i mnoge druge, povezao je projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u sklopu kojeg je ove godine devetoro mališana iz Lipljana doputovalo u sedmodnevnu posjetu Pelagićevu.

“Bratimili su se zahvaljujući ovome projektu, iz koga je mnogo prijateljstava poteklo i što se tiče lokalnih zajednica i što se tiče osnovnih škola, posebno porodica i djece. Projekat je jedinstven u regionu, koji je do sada ugostio oko 5.500 djece sa Kosova i Metohije koji su bili u Republici Srpskoj”, rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Arlov je ovom prilikom istakao da je završena izgradnja dnevnog centra za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici, koju je Odbor započeo prije tri godine, te izrazio nadu da će uz pomoć ljudi dobre volje unutrašnjost centra biti potpuno opremljena do 18. avgusta, kada je i planirano njegovo zvanično otvaranje.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime