spot_img
spot_img

Пливање за Богојављенски крст широм Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Широм Републике Српске вјерници су традиционално пливали за Богојављенски крст.

Двадесетшестогодишњи Зоран Видовић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Видовић је рекао да му је ово шести пут откако учествује и да пети пут први доплива до Часног крста.

“Нешто ме вуче да то чиним, мотивација долази сама. Осјећај је неописив, вода добра. Сваке године кажем нећу више, али дође празник, па се одлучим да учествујем”, испричао је Видовић.

Бранко Симић из Стјењака први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу.

Симић, који седми пут учествује на овој манифестацији, проглашен је за “Витеза Часног крста”.

Старјешина Српског соколског друштва “Свети Петар Цетињски” Славољуб Петричевић рекао је новинарима да је у пливању учествовало 25 од укупно 27 пријављених такмичара из Теслића, Модриче и Шамца.

У Котор Варошу до крста је први допливао Карађорђе Маринковић. Пливање је пред 1.500 посјетилаца одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.

Учествовало је укупно 15 такмичара, а Маринковић је награђен златним дукатом, који је даровао Алекса Вучановић, умјетничком сликом Бранка Русмира, као и заставама Републике Српске и Војске Републике Српске.

Маринковић каже да је пливањем за Часни крст испунио своју душу вјером у Бога.

Драгољуб Стојнић први је допливао до Часног крста на ушћу Сане у Уну у Новом Граду. Стојнић, који је први пут учествовао у пливању за Часни крст, каже да није очекивао побједу.

“Осјећај је феноменалан. Нисам очекивао да ћу побиједити јер је конкуренција била јака”, рекао је Стојнић.

Двадесеттрогодишњи Срђан Леро побједник је пливања за Часни крст на Билећком језеру.

Леро је био најбржи међу двадесетак тамичара, а награђен је златником и иконом.

Приједорчанин Стефан Пауновић први је допливао до Часног крста у ријеци Сани у Приједору. На традиционалном богојављенском пливању учешће је узело 50 пливача.

Пауновић је рекао да му побједа много значи јер није у питању такмичење, с обзиром да пливање на Богојављење има вјерски карактер.

Пливало се и у Мостару а осмогодишњи Павле Жерајић први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви у мостарском насељу Ортијеш.

Павлу је златник након изласка из Неретве уручио игуман манастира Житомислићи Данило Павловић. Жерајић је био један од тридесетак учесника који су се одлучили оживјети обичај пливања за Часним крстом на Богојављење у Мостару, што је древни православни обичај.

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img