Plivanje za Bogojavljenski krst širom Srpske

Širom Republike Srpske vjernici su tradicionalno plivali za Bogojavljenski krst.

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

Vidović je rekao da mu je ovo šesti put otkako učestvuje i da peti put prvi dopliva do Časnog krsta.

- Reklama -

“Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osjećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik, pa se odlučim da učestvujem”, ispričao je Vidović.

Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću.

Simić, koji sedmi put učestvuje na ovoj manifestaciji, proglašen je za “Viteza Časnog krsta”.

Starješina Srpskog sokolskog društva “Sveti Petar Cetinjski” Slavoljub Petričević rekao je novinarima da je u plivanju učestvovalo 25 od ukupno 27 prijavljenih takmičara iz Teslića, Modriče i Šamca.

U Kotor Varošu do krsta je prvi doplivao Karađorđe Marinković. Plivanje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

Učestvovalo je ukupno 15 takmičara, a Marinković je nagrađen zlatnim dukatom, koji je darovao Aleksa Vučanović, umjetničkom slikom Branka Rusmira, kao i zastavama Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

Marinković kaže da je plivanjem za Časni krst ispunio svoju dušu vjerom u Boga.

Dragoljub Stojnić prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu. Stojnić, koji je prvi put učestvovao u plivanju za Časni krst, kaže da nije očekivao pobjedu.

“Osjećaj je fenomenalan. Nisam očekivao da ću pobijediti jer je konkurencija bila jaka”, rekao je Stojnić.

Dvadesettrogodišnji Srđan Lero pobjednik je plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.

Lero je bio najbrži među dvadesetak tamičara, a nagrađen je zlatnikom i ikonom.

Prijedorčanin Stefan Paunović prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani u Prijedoru. Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju učešće je uzelo 50 plivača.

Paunović je rekao da mu pobjeda mnogo znači jer nije u pitanju takmičenje, s obzirom da plivanje na Bogojavljenje ima vjerski karakter.

Plivalo se i u Mostaru a osmogodišnji Pavle Žerajić prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović. Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su se odlučili oživjeti običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj.

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime