Пленковић у Орашју: Питање БиХ дигнуто на највиши ниво ЕУ - nula49.com
spot_img
spot_img

Пленковић у Орашју: Питање БиХ дигнуто на највиши ниво ЕУ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Орашју да је на подстицај Хрватске питање Босне и Херцеговине дигнуто на највиши ниво Европске уније и да је дестабилизација БиХ, а самим тим и региона, најмање паметна ствар која би се у глобалном контексту могла десити.

“Позитиван смјер који је започет треба бити такав, а приче о дестабилизацији не треба да буду тема која се веже за БиХ. То је циљ Хрватске”, казао је Пленковић у Орашју посијле заједничке сјединца чланова Хрватског народног сабора (ХНС) и Хрватске демократске заједнице Хрватске, на којој је било ријечи и о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини.

Сједници ХНС-а претходило је отварање хрватског конзулата у Орашју, који је шесто конзуларно представништво Хрватске у БиХ.

Хрватски премијер изјавио је новинарима, послије отварања конзулата, да се снажно залаже за то да БиХ постане чланица Европске уније, и изразио жељу да БиХ успије у ”реформским напорима” које предузима Савјет министара.

”Тиме би БиХ након стицања кандидатског статуса што смо снажно подржали у децембру прошле године, била у позицији и да отпочне преговоре о приступању Европској унији. Све је то дио онога што је снажна, континуирана и одговорна политика Републике Хрватске, посебно владе коју предводим већ седам година”, поручио је Пленковић.

Пленковић је истакао и да су БиХ и Хрватска једно другом ”важни трговински партнери”.

”Ово је још једна порука подршке и пријатељства, бриге и посвећености Хрватске. Ово је и сигнал жеље за унапређивањем даљих политичких, али и економских односа те четири милијарде евра размјене, колико је она износила прошле године. Једни другима смо и важни трговински партнери, што потврђује 1,3 милијарде евра инвестиције из Хрватске у БиХ”, навео је Пленковић.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img