spot_img
spot_img

Plenković u Orašju: Pitanje BiH dignuto na najviši nivo EU

spot_img
spot_img

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Orašju da je na podsticaj Hrvatske pitanje Bosne i Hercegovine dignuto na najviši nivo Evropske unije i da je destabilizacija BiH, a samim tim i regiona, najmanje pametna stvar koja bi se u globalnom kontekstu mogla desiti.

“Pozitivan smjer koji je započet treba biti takav, a priče o destabilizaciji ne treba da budu tema koja se veže za BiH. To je cilj Hrvatske”, kazao je Plenković u Orašju posijle zajedničke sjedinca članova Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske, na kojoj je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sjednici HNS-a prethodilo je otvaranje hrvatskog konzulata u Orašju, koji je šesto konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Hrvatski premijer izjavio je novinarima, poslije otvaranja konzulata, da se snažno zalaže za to da BiH postane članica Evropske unije, i izrazio želju da BiH uspije u ”reformskim naporima” koje preduzima Savjet ministara.

”Time bi BiH nakon sticanja kandidatskog statusa što smo snažno podržali u decembru prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina”, poručio je Plenković.

Plenković je istakao i da su BiH i Hrvatska jedno drugom ”važni trgovinski partneri”.

”Ovo je još jedna poruka podrške i prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatske. Ovo je i signal želje za unapređivanjem daljih političkih, ali i ekonomskih odnosa te četiri milijarde evra razmjene, koliko je ona iznosila prošle godine. Jedni drugima smo i važni trgovinski partneri, što potvrđuje 1,3 milijarde evra investicije iz Hrvatske u BiH”, naveo je Plenković.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img