Plate iste, a cijene lete u nebo

Iako smo u novu godinu ušli s nadom da će 2018. biti srećnija i berićetnija od prošle, već sada je jasno da su takva očekivanja u domenu naučne fantastike.

Poskupljenja koja su nas dočekala za praznike – a posebno ona koja samo što se nisu obrušila na naše izlizane novčanike, učinila su da praznična euforija brzo splasne, a građani shvate da će, u pogledu gomilanja egzistencijalnih problema, godina koja je pred nama zasjeniti mnoge prethodne.

- Reklama -

Najveći udar svakako će izazvati skok cijena goriva, što će, upozoravaju ekonomisti, pokrenuti lavinu poskupljenja usluga prevoza i roba čija proizvodnja zavisi od ovog energenta.

Ma koliko ovaj potez pravdale opštedruštvenim dobrom, usvajanjem novog Zakona o akcizama domaće vlasti svojim građanima nisu mogle da spreme „optimističniju“ čestitku za 2018. a uručiće nam je 1. febrauara, od kada će litar benzina i dizela na pumpama sa 1,9 otići na skoro 2,1 KM.

Prvi na udaru naći će se vozači, koji će po rezervoaru morati da izdvoje 10 KM više. U nimalo boljoj poziciji neće biti ni putnici, s obzirom na činjenicu da su autprevoznici već najavili poskupljenje karata za deset odsto. Tako će, na primjer, u gradskom prevozu u Banjaluci pojedinačna karta sa 1,6 otići na 1,8 KM, a poskupiće i mjesečne, te karte u prigradskom i međugradskom saobraćaju.

Pitanje je dana kada će, zbog poskupljenja goriva, skočiti i cijene hrane, što je posebno zabrinulo veći dio građana koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

U prvom redu, tu je 124.500 nezaposlenih, 15.000 nesrećnika koji dirinče za minimalac, te čak 147.000 radnika čije plate ne prelaze 640 KM, što nije dovoljno ni za troškove prehrane za jednu četvoročlanu porodicu. O standardu penzionera suvišno je i govoriti, s obzirom na činjenicu da dobar dio ove populacije preživljava zahvaljujući besplatnom obroku iz javne kuhinje ili komadu hljeba iz nekog kontejnera.

Dok porasta plata u privredi u RS već godinama nema ni na vidiku, penzionerima se sredinom ove godine „smješi“ povećanje od cjelih dva odsto, što znači da će ljudi sa prosječnom penzijom mjesečno biti „bogatiji“ za nekih 7 KM.

Svima njima zajednički je strah od bilo kakvih poskupljenja, jer svojim primanjima, ma koliko stezali kaiš, ne mogu da stignu sve mjesečne troškove.

Marinko S, vozač iz Banjaluke, priznaje da sa 600 KM, dok plati sve obaveze, jedva uspije da obezbjedi dovoljno hrane za svoju tročlanu porodicu.

– Uskoro će poskupiti gorivo, pa prevoz, pa onda hrana, a plate ni da mrdnu. Uvijek se nadamo da će biti bolje, a iz godine u godinu živimo lošije. Bog zna šta će za koju godinu biti sa nama – ističe naš sagovornik.

Ekonomisti objašnjavaju da je, usled poskupljenja goriva, neminovan skok cijena mnogih proizvoda, pa tako i hrane, čije će cijene otići za 5 do 10 odsto.

Iz Udruženja mlinara RS upozoravaju da treba očekivati ne samo poskupljenje brašna, nego i ostalih prehrambenih namirnica, što potvrđuju i farmeri koji ističu da je dizel glavni energent u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Nakon skoka njegove cijene, poskupiće i poljoprivredna proizvodnja – poručuje predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Meso poskupilo za 50 odsto

Početkom godine cijena kilograma žive vage svinja skočila je sa 4 na čak 6 KM. Kako najavljuju farmeri, već u ovoj sedmici kilogram bi mogao da poskupi na 7 KM.

Objašnjavaju da je poskupljenje rezultat činjenice da na tržištu vlada manja ponuda, te iz razloga što je, zbog nezapamćene suše koja nas je pogodila prošle godine, značajno poskupila stočna hrana.

S obzirom na skok cijene kilograma žive vage, za očekivati je da poskupi i svježe meso, što će biti dodatno opterećenje za građane.

 

 

 

 

(blic.rs)

1 komentar

  1. Ja se bžvec pripremam kad ne budem imao sta jesti postiji alternativa. Pocecu jesti meso budzovana i onih koji su nam ovakvo stanje napravili. Samo ga treba malo vise kuhati ali nema veze.imamo mi sirortinja dovoljno resursa za ishranu u narednih 20 godina. Svi koji ste uhljebljeni trebate se cuvati da ne završite na ražnju jer sre to i zaslužili.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime