Planiraju nerede u Sarajevu?!

Više udruženja ratnih veterana u BiH planira da tokom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića tom gradu izazove nerede, pokazuju operativni podaci službi bezbjednosti dvije zemlje, piše “Blic”.

List navodi da su srpski bezbjednjaci dobili informacije od službi iz regiona da bi u Sarajevu mogao da se dogodi scenario sličan onome iz Potočara iz jula 2015. godine.

- Reklama -

“Postoje indicije da se pojedine bošnjačke nevladine organizacije i udruženja ratnih veterana spremaju da izazovu haos”, rekao je listu neimenovani izvor.

Kako su istakli sagovornici lista, bezbjednosne službe u Srbiji dobile su ozbiljna upozorenja da će upravo ove organizacije pokušati da iskoriste ogromno nezadovoljstvo Bošnjaka zbog nedavne odluke Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

List podsjeća na to da je premijer Srbije Aleksanar Vučić izjavio prije nekoliko dana da ide u Sarajevo iako je “dobio neke čudne stvari”, ali da vjeruje da će “to proteći u najboljem redu”.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je za “Blic” da nadležna policijska i bezbjednosna tijela u BiH trenutno ne raspolažu bilo kakvim saznanjima da bi bezbjednost premijera Srbije mogla da bude ugrožena, ali da “poučeni ranijim neprijatnim iskustvom, sigurno ništa neće prepustiti slučaju”.

Zamjenik predsjedniak Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Drago Kalabić ističe da bi svako upozorenje o mogućem ponovnom napadu na premijera Srbije trebalo uzeti krajnje ozbiljno.

On je podsjetio da se ni posljednji Vučićev dolazak u BiH nije smatrao posebno bezbjednosno interesantim, pa je na kraju premijer Srbije “za dlaku izbjegao linčovanje u Potočarima”.

“Antisrpska histerija u Sarajevu danas je mnogo izraženija nego 2015. godine, kada je premijer Srbije brutalno napadnut u kompleksu Memorijalnog centra. Pokušaj pokretanja revizije presude po tužbi protiv Srbije pokazao je da sadašnja bošnjačka politika egzistira na mržnji i zaoštravanju odnosa u regionu, tako da me uopšte ne iznenađuju informacije da pojedinci u Sarajevu namjeravaju da repriziraju skandal iz Potočara i ponovo napadnu Vučića”, rekao je Kalabić.

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime