spot_img
spot_img

Писма читалаца: Збиј се, умјесто преброј се!

spot_img
spot_img

Кога год да Суад Арнаутовић у сарајевској Зетри „преброји“ као побједника избора за председника Републике Српске – мада у његову „изборну жељу“ не треба ни најмање сумњати, јер је никада није ни крио – изгубиће Република Српска.

Јер, остаће огромно неповерење и подјеле у друштву, не само као последица, већ, на жалост, као циљ свега онога што се дешавало „око“ 2. октобра.

Искуство октобарских „промјена“ у Србији, нажалост, потврдјује наставак поларизације српског друштва, 21 годину касније, без и најмањег напретка у реализацији прокламованих циљева, али са све израженијим проблемима у одбрани националног суверенитета, како територијалног тако и у сфери одлучивања о суштинским питањима. На искуства украјинског Мајдана не треба ни подсјећати.

Још прије два миленијума римски историчар Тит Ливије написа како „борба Измедју странака јесте и увек ће бити знатно гора невоља за народ него што је рат, глад, помор или ма који други гнев Божији“.

Зато, они који искрено желе опстанак и стабилност Републике Српске, треба да се издигну изнад страначких подјела и искључивости, да одбаце улоге које су им додијељене, и, колико сутра, започну унутрашњи политички дијалог – не у Сарајеву, већ у Бања Луци.

Ванредне околности траже ванредне мјере. У условима непостојања идеолошких разлика, а изражене националне свијести, рјешење је народни покрет. Као што је било 1992. године. Данас, када су страначке подјеле на врхунцу, а шанчеви никад дубљи, чини се, најбољи одговор на све изазове пред којим се налази Српска, била би широка концентрациони влада, или влада националног јединства.

Сигурно је да би народ у РС, за кога год да је гласао, и на чију вољу се сви позивају, поздравио такво рјешење. Разлога за незадовољство имали би само писци октобарског сценарија у Републици Српској, и евентуално навијачка публика, коју од свега, занима само несрећан крај. Медјутим, за њих је то само посао, а свијет је, на жалост, велика позорница на чијем би дјелићу, негдје, већ сутра, могли поставити исту представу, само са различитим актерима.

 

Писмо читаоца

 

 

*Прилози објављени у рубрици „Писма читалаца” одражавају ставове аутора, не нужно и уређивачку политику nula49.com.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img