spot_img
spot_img

Пилетина појефтинила, очекује се даљи пад

spot_img
spot_img

Пилетина у БиХ појефтинила је за двадесетак процената у односу на прољеће, а с обзиром на то да цијене житарица на свјетским берзама полако падају, очекује се додатни пад цијене у наредном периоду.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједавајући Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ Предраг Миличић, нагласивши да се тржиште донекле смирило у односу на прољеће када је дошло до енормног раста цијене пилетине те је килограм пилећег бијелог меса коштао и до 16 марака.

“Дошло је до пада цијена, што је поприлично релаксирало џепове потрошача. То је посљедица, прије свега, веома сиромашног тржишта и пада промета. Осим тога, дошло је до побољшања ситуације и када је ријеч о производњи сточне хране, с обзиром на то да су укинуте потпуне забране увоза”, рекао је Миличић.

Нагласио је да охрабрују и посљедње информације са свјетских берзи да цијене житарица, које су у протеклом периоду достигле историјски максимум, полако падају.

“То нам даје за право да се надамо да ће и цијене готових производа још падати. Када је ријеч о цијенама конзумних јаја, оне нису ни близу могле да испрате раст улазних компоненти, имајући у виду и вишак производње на цијелом подручју БиХ, тако да тек у другом дијелу године очекујемо нормализацију цијена јаја”, рекао је Миличић.

Нагласио је да се, према тренутним цијенама јаја произвођачи налазе на нули, па чак и у минусу, што је, како каже неколицину фарми већ довело до затварања.

Миличић, који је и директор компаније “Агрекс” из Доњег Жабара која једина у БиХ има дозволу за извоз јаја за прераду у Европску унију, каже да су протекла два мјесеца била изузетно тешка.

“Успјели смо сва вишак послати на ино-тржиште. У девет пошиљки извезли смо укупно 2,72 милиона комада јаја у Хрватску и Италију за прераду”, рекао је Миличић. Нагласио је да је овај пласман у доброј мјери помогао свим осталим произвођачима у БиХ, јер да су сви морали да се боре за парче домаћег тржишта, цијене и минуси били би још драстичнији.

Предсједник Удружења перадара РС Ђуро Цвијић рекао је да произвођачи нису у завидном положају.

“Храна је скупа, а на оваквим врућинама пиле споро напредује, тако да се немамо баш са чим похвалити”, рекао је Цвијић и додао да се цијена пилећег меса живе ваге креће од три до три и по марке по килограму.

Цијену пилећег меса у маркетима у БиХ прије мјесец и по оборио је и увоз јефтине пилетине из Турске.

Злоупотреба

Живинари су раније упозорили да је нелојална конкуренција велики проблем домаћим произвођачима, односно да није споран увоз, већ његова злоупотреба истог.

“Појављују се производи који се увозе под једном декларацијом, а у крајњој продаји се нађу као нешто сасвим друго”, казали су живинари.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img