Petrovićeva sudbina u rukama građana - nula49.com
spot_img
spot_img

Petrovićeva sudbina u rukama građana

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Građani Bijeljine u nedjelju, 19. marta, odlučuju da li će gradonačelnik Ljubiša Petrović biti opozvan sa te funkcije ili će najmanje do jeseni naredne godine i dalje voditi najveći grad u Semberiji.

Naspram Petrovića stoji najjači mogući protivnik, a to je partijska mašinerija koju predvodi vladajući SNSD, a protiv koje, kako kažu analitičari, prvi čovjek Bijeljine ima šanse samo ako odziv birača bude veliki.

Prema riječima struke, nedjelja bi mogla biti dan D za gradonačelnika i SDS, stranku iz koje dolazi, ali ništa manje bitna neće biti ni za SNSD, koji već godinama pokušava da preuzme najveći opozicioni bastion u Republici Srpskoj, jer bi tada u svojim rukama imao praktično sve najjače administrativne centre.

Veoma veliki problem za Petrovića je činjenica da u prethodnom periodu nije dobio baš zvučnu podršku od “svojih” iz opozicije. SDS stoji uz svog gradonačelnika, Pokret “Za pravdu i red” takođe, ali je jača javna podrška, čini se, izostala od većine predstavnika PDP-a.

Ipak, mnogi smatraju da to ne mora ništa da znači, jer su građani ti koji Petrovića vide ili ne vide kao gradonačelnika.

Politikolog Stefan Ličina smatra da je vrlo nezahvalno vršiti prognoziranje izbornog rezultata, posebno jer nemamo relevantna istraživanja javnog mnjenja.

“Koalicija okupljena oko SNSD-a u Bijeljini ne bi ulazila u sam proces oko pokušaja opoziva gradonačnelnika Bijeljine da na osnovu njihovih istraživanja javnog mnjenja nisu sigurni da imaju šanse za uspjeh. Sa druge strane, pogledamo li samo rezultate posljednja dva izborna procesa u Bijeljini, rezultati su na strani Petrovića. Gradonačelnik Bijeljine je 2020. godine na lokalnim izborima dobio 47 odsto podrške Bijeljinaca, a taj rezultat je ponovila Jelena Trivić 2022. godine, kad je dobila 48 odsto glasova građana Bijeljine u izborima za predsjednika Republike Srpske. Sam ishod referenduma umnogome zavisi od zainteresovanosti građana Bijeljine za referendum i izlaznosti u nedjelju”, smatra Ličina.

Prema njegovim riječima, i jednima i drugima je uspjeh u Bijeljini pitanje opstanka, a to se posebno vidjelo na osnovu kampanje koja se žustro vodila u prethodnim danima.

“Ukoliko referendum za opoziv u nedjelju uspije, svakako da će kandidat koalicije oko SNSD-a imati prednost na prijevremenim izborima, ako do njih dođe. Međutim, ukoliko referendum ne uspije i Petrović ostane gradonačelnik, imaće priliku da nastavi sa sprovođenjem svog programa i privede mandat kraju bez opstrukcija skupštinske većine, te napravi dobru osnovu za lokalne izbore 2024. godine”, naglašava Ličina.

I za Tanju Topić, analitičarku iz Banjaluke, teško je reći ko bi mogao donijeti prevagu na izborima.

“Teško mi je dati jasan odgovor ko bi mogao odnijeti prevagu u odnosu i sudaru između snažne moći, angažovanja javnih resursa, ulaganja svih snaga do posljednjeg čovjeka i prilično usamljenog gradonačelnika. Ključ leži u odgovoru građana prema ovoj inicijativi. Odluče li građani da ostanu kod kuće ako ne vide motiv za izlazak na referendum, sigurno bitku gubi Ljubiša Petrović”, istakla je Topićeva.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img