spot_img
spot_img

Петронијевић након забране уласка у БиХ: Данас ми је на Каракају стављена “жута трака”

spot_img
spot_img

Угледни адвокат из Београда Горан Петронијевић изјавио је Срни да му је, забраном уласка у БиХ на граничном прелазу Каракај, данас стављена “жута трака”.

“Ово је рефлекс такозване западне демократије. Значи псима и нама је забрањен улаз. У ствари псима није, они иду. Данас су ми на Каракају ставили ‘жуту траку'”, рекао је Петронијевић, додајући да претпоставља да се то десило због његове подршке раду Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Он је испричао да је данас са сином и двојицом пријатеља кренуо на Јахорину и да је враћен са прелаза Каракај.

“Кажу да сам непожељна особа, персона нон грата”, рекао је Петронијевић.

Он је навео да је добио неко рјешење, које је одбио да потпише, а у којем пише “да је опасност за јавни поредак, за безбједност државе БиХ, здравље, међународне односе…”.

“Ово је класичан проблем гушења слободе речи, мисли, слободе свега. Ово им је једини начин на који, очигледно, покушавају да тај њихов наратив, посебно о Сребреници, и те лажи које су упаковали у ту причу о Сребреници, остану и опстану”, рекао је Петронијевић.

Он је додао да се “геноцид” не брани на овај начин, него доказима и на суду, али да очигледно “њима” то не одговара.

“Знам због чега се ово десило. Конкретно због мог учешћа у раду и промоцији комисије о Сребреници Гидеона Грајфа и осталих. Наставићу то да радим. Био сам са Стивеном Мејером, Гидеоном Грајфом, где год су ме позвали, ја сам отишао. Ту није ништа спорно”, рекао је Петронијевић.

Он тврди да су Грајф и Мејер радили квалитетно свој посао и да су утврдили оно што су утврдили.

“И не постоји нико ко ће да ми избије из главе моје знање међународног кривичног права. А то што се тамо догодило није и не може да буде геноцид”, рекао је Петронијевић.

Он је навео да би се жалио да је БиХ озбиљна држава.

“Насер Орић је долазио у лов у Србију, разноразни се шетају по Србији, доказани злочинци, а забрањују мени који кроз рад и одбрану и силне податке кроз које сам прошао и до којих дошао до тога да могу да тврдим са сигурношћу и сопственим знањем међународног кривичног права, да у овом што се у Сребреници догодило нема геноцида”, рекао је Петронијевић.

Он је упитао да ли сад треба да поцијепа диплому и “пљуне на себе” да би рекао да је геноцид?

“Бесмислено је полемисати. Не мислим да ћу чак употребљавати нека правна средства, јер право код њих очигледно не важи, јер да важи оваквих ствари не би било”, рекао је Петронијевић.

Рјешење, којим је Петронијевићу забрањен улазак у БиХ, потписао је припадник Граничне полиције БиХ Мидхат Хасановић по овлаштењу командира Елдина Смаилагића.

Петронијевић је члан тима одбране Радована Караџића, хашког осуђеника и бившег предсједника Републике Српске.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img