spot_img
spot_img

Петнаест година од смрти 13. звјездице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Данас се навршило 15 година од смрти Слађане Кобас до тада једине преживјеле беба из бањалучког породилишта 1992. године, када је, због затвореног коридора и немогућности да се из Србије допреми кисеоник за инкубаторе, умрло дванаесторо новорођенчади.

Слађана је била тринаеста звјездица међу бањалучким пријевремено рођеним бебама. Осталих 12 бањалучких беба умирале су током прољећа 1992. године, јер су саобраћајне веза између Републике Српске и СР Југославије пресјекле хрватске и муслиманске ратне јединице, а западни дјелови Српске и Републике Српске Крајине нашли су се у окружењу.

Бањалучкој болници је недостајало кисеоника, па су бебе умирале.

Двије су преживјеле – Слађана Кобас и Марко Медаковић, али су имали отежан развој.

Тако је Слађана Кобас умрла 9. фебруара 2006. године у Приједору, гдје је и сахрањена.

Управо тај недостатак кисеоника и умирање беба навело је команду Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске (ВРС) да изведе акцију под називом “Коридор 92”, која је успјешно окончана 26. јуна 1992. године, па је послије скоро два мјесеца коначно успостављена веза са Србијом.

Седам дана након смрти посљедње бебе, Војска Републике Српске заједно са јединицама Српске војске Крајине успоставља коридор са Србијом, којим се од тада кисеоник редовно могао достављати, а омогућено је боље снабдијевање западних српских земаља.

Двије бебе из Бањалуке успјеле су да преживе, али не задуго и не без посљедица.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img