Petica iz humanosti za maturante iz Modriče: Sakupljali novac za liječenje trogodišnje Sare

- Reklama -

Umesto vreve i učeničke graje učionice i hodnici modričkog srednjoškloskog centra „Jovan Cvijić“ zbog pandemije od 11. marta zvrje prazni.

Nastava se odvija po novom onlajn sistemu a 177 maturanata svoje najlepše životno doba provodi uz kompjutere pišući i polažući maturske ispite. Taj poslednji deo njihovog srednjoškolskog obrazovanja protiče u senci pandemije, jer su i završne maturske ispite obavljali putem interneta.

- Reklama -

– Sve je ovo za nas bilo novo, međutim zahvaljujući zalaganjima profesora ali i našem odgovornom odnosu veoma smo se brzo navikli na taj vid nastave. Najveći nam je problem bio stalni boravak u kući- priča Dejana Nedić, maturant Ekonomsko tehničke škole iz Modriče

Pored položenih maturskih ispita modrički maturanti su položili i najvažniji ispit koji se zove humanost.

– Kad smo saznali da zbog pandemije ne možemo organizovati tradicionalnu matursku šetnju gradom i matursko veče, dogovorili smo se da se odreknemo maturskih haljina i odela i da sva sredstva koja bi potrošli u te namene, sakupimo i pošaljemo u humanitarne svrhe za lečenje trogodišnje devojčice Sare iz Šamca koja treba u Turskoj da presadi koštanu srž – sa ponosom kaže Dejana Nedić.

Profesori su ponosni i na ovu generaciju i kako kažu bila je jedna od najboljih. Položili su navažniji ispit, dobili su čistu peticu iz lekcije koja se zove humanost.

-Kakvi su bili naši maturanti pokazuje i ova akcija humanosti. Svaka ima čast, nije u pitanju ni koliki će iznos biti tih sredstava. Važno je da oni u sebi nose humanost kao najtananiji ljudski osećaj da nekome treba njihova pomoć. – kaže Novka Marković, direktorka srednjoškolskog centra u Modriči,

Privodi se kraju najneobičnija školska godine u istoriji dugoj preko sedam decenija ovog centra. Iz škole se ispraća 71 generacija maturanata.

-I ova generacija maturnata je budućnost Modriče kao mnoge predhodne. Većina će na fakultete u Srpskoj i Srbiji, a ono što je najvažnije u Modriči su završili školu u kojoj se uče lekcije kako postati pravi čovek.To pokazuju brojne akcije koje su proveli za vreme svog školovanja kao i ova poslednja u kojoj će pomoći trogodišnjoj Sari- ponosno ističe Novka Marković.

Umesto odlazeće generacije maturanata u hodnike i učionice ove škole u septembru će stupiti nova generacija modirčke mladosti. Prema planu Ministarstva prosvete RS u prvi razred planirano je upisati 192 učenika.

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime