spot_img
spot_img

Пет кандидата завршило с нулом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако дјелује невјероватно, постизборна рачуница показала је да пет кандидата за посланике у Народној скупштини Републике Српске није освојило ниједан глас, што значи да ни сами нису ставили “икс” испред властитог имена на гласачком листићу!

За нијансу су боље прошли они који имају глас-два, али се ни они не могу похвалити успјехом, будући да их је, очигледно, издала – родбина.

За разлику од изборних губитника, има и оних који и те како могу да славе, зато што су им своје повјерење дале хиљаде бирача, с тим што се неки од њих могу похвалити и петоцифреним бројем прикупљених гласова.

Према подацима које је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ прикупила до јуче у 11.42 часа, у Изборној јединици 1 најбоље је прошао ДНС-ов Душко Ивић, који има 10.817 гласова.

Есенесдеовац из Прњавора Дарко Томаш има 10.327 гласова, што значи да има највеће повјерење гласачког тијела од свих кандидата за НС РС у Изборној јединици 2.

Очекивано, у Изборној јединици 3 биљеже се најимпозантније бројке. ПДП-ова млада нада, Драшко Станивуковић, освојио је наклоност рекордних 14.136 бирача, тако да је он, по досадашњим бројкама, посланик којем вјерује највише грађана!

У тој изборној јединици слиједе три кандидата СНСД-а, Владо Ђајић (12.620), Никола Шпирић (10.214), те Зоран Тегелтија (9.239). Успјешни банкар Милан Радовић (ДНС) има 6.392 гласа, а његов страначки колега Недељко Чубриловић 5.155 гласова.

Лидер НДП-а Драган Чавић прикупио је наклоност 3.679 бирача. Социјалиста Горан Селак освојио је 4.749, а СДС-ов Давор Шешић 3.564 гласа.

У Изборној јединици 4 најбољи је Игор Жунић из СНСД-а са 3.429 гласова. У Изборној јединици 5 највише гласова су освојили есдеесовци Небојша Марић (11.415) и Данијел Јошић (11.186).

Рекордер у Изборној јединици 6 је СНСД-ов Недељко Ћорић (10.387), а у “седмици” су највећу наклоност бирача имале његове страначке колеге Зоран Стевановић (11.618) и Обрен Марковић (10.014).

У Изборној јединици 8 најбољи су Дарко Бабаљ (СДС) са 5.684 гласа, те Мирослав Вујичић (СНСД) са освојених 4.430 гласова. У Изборној јединици 9 рекордери су есенесдеовци Лука Петровић (13.046) и Илија Таминџија (9.036).

Треба напоменути да је Станивуковићу и Ђајићу, који су по броју гласова освојили прво, односно треће мјесто, ово прва кандидатура за парламент Српске, чиме је њихов успјех још значајнији.

Када је ријеч о изборним губитницима, тешко их је и набројати. Ниједан глас нису добили чланови странке “Завичајни социјалдемократи Миле Марчета” – Данијела Ђурић, Невенка Влачић те Драженко Јовић.

Столице НС РС остају пусти сан и за Катицу Јовић (Лијево крило), те Расима Дардагана (Прва странка), јер ни они нису освојили ниједан глас.

Ништа краћи списак није ни када су у питању они који су добили подршку само једног бирача. У питању су Јелена Кршић (Лијево крило), Бојана Михајловић и Аида Дардаган (Прва странка), Никола Бобић (Завичајни социјалдемократи Миле Марчета), Селена-Снежана Милић (Проевропски блок), те независни кандидат Бојан Ера.

Још десетине кандидата, који су прижељкивали да се појаве пред говорницом парламента РС, нису ни близу двоцифреном броју гласова.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img