spot_img
spot_img

Пензионери у ФБиХ ће у децембру добити 50 КМ новчане подршке

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Мостару, донијела Уредбу о новчаном износу пензије као подршка пензионерима у Федерацији БиХ.

Овом уредбом, коју је предложило Федерално министарство рада и социјалне политике, уређује се исплата новчаног износа пензије за децембар 2021. године корисницима пензија Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање, који имају пребивалиште на територији Босне и Херцеговине.

Износ на пензију се исплаћује у сврху побољшања материјалног положаја корисника пензије, а ради додатних трошкова здравствене заштите који су настали као посљедица пандемије коронавируса. Укупна средства за провођење ове уредбе осигурана су у Буџету ФБиХ за 2021. годину.

Новчани износ од 50 КМ исплаћује се корисницима пензија који су затечени у исплати на дан ступања на снагу ове уредбе.

Корисницима права на дјељиву породичну пензију припада исплата дјељивог новчаног износа.

Новчани износ исплатит ће се петог јануара 2022. године, а у складу са одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању саставни је дио пензије за мјесец децембар 2021. године.

За проведбу ове уредбе задужен је Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање.

У образложењу Министарство је навело, уз остало, да је имајући у виду отежан материјални положај пензионера у Федерацији БиХ одржано више састанака представника Савеза удружења пензионера у ФБиХ, Владе ФБиХ и Федералног завода ПИО, те је договорено доношење уредбе на истим правним основама као и у јулу 2021. године.

Током данашње сједнице, Влада ФБиХ утврдила је амандман на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим се ријечи “реалног бруто друштвеног производа” замјењују с ријечима “бруто домаћег производа”, а који је, образложило је Министарство, договорен на заједничком састанку представника Удружења пензионера ФБиХ, Владе ФБиХ и Федералног завода ПИО.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img